Expoziţia se numeşte “Metamorfozele Evei" şi încearcă reconstituirea portului feminin de-a lungul câtorva epoci istorice.
"Ideea de metamorfozele Evei şi nu metamorfozele lui Adam a venit pentru că moda feminină e mult mai complexă şi mult mai frumoasă decât cea a bărbaţilor, pe parcusul secolelor. Femeile în secolele trecute aveau poşetuţe şi tot felul de accesorii, inele, brăţări, pandantive, de toate felurile, de la cele de piatră, de ceramică, de os, de sticlă, până la cele de aur, argint, cu pietre preţioase sau semipreţioase. Cel mai vechi obiect de expoziţie e o brăţară de os care este din 5.350 înainte erei noastre”, a declarat miercuri, la vernisajul expoziţiei, Mihai Sasaroman, masterand al Facultăţii de Istorie şi Filosofie (Universitatea “Babeş-Bolyai” Cluj), Arheologie şi Studii Clasice.
Profesorul de arheologie Radu Ardevan a declarat că articolele de modă feminină sunt importante pentru cercetători deoarece ele pot oferi întregi tablou unei civilizaţii, adăugând elemente privind spiritualitatea colectivă.
"Expoziţia este completată de afişe care prezintă costumele specifice fiecărei perioade, tehnicile şi metodele de prelucrare a obiectelor de podoabă, precum şi materialele folosite în acest scop. De asemenea, posterele oferă informaţii cu privire la modul de purtare a pieselor expuse şi ilustrează principalele transformări survenite în timp, în moda feminină”, se arată într-un comunicat de presă de al muzeului.
Expoziţia a fost propusă şi realizată de studenţii din anul I de la masteratul de Arheologie şi Studii Clasice din cadrul Facultăţii de Istorie şi Filosofie (Universitatea “Babeş-Bolyai” Cluj) şi va fi deschisă până pe 10 iulie.