Cei doi alpinişti, Ovidiu Cismaş şi Adrian Moldovan, sub emblema Condor Club Arad, au spus că această expediţie este o premieră arădeană. "Africa înseamnă pentru mulţi safari, lei, elefanţi, girafe. Dar, pentru alţii înseamnă şi posibilitatea de a urca un munte, Kilimanjaro, cel mai înalt al acestui continent, singurul loc al Africii mereu acoperit de zăpadă. După ascensiunile reuşite ale altor expediţii arădene pe alte două vârfuri din «Seven Sumits», Elbrus din Europa şi Aconcagua din America de Sud, a venit vremea să înfigem steagul Aradului pe cel mai înalt vârf al Africii: Uhuru", a declarat, joi, Adrian Moldovan, redactor şi realizator de emisiuni la TV Arad.
Expediţia în Africa pe Kilimanjaro va avea loc în perioada 29 august - 9 septembrie, urmând ca vârful Uhuru să fie atins la data de 6 septembrie. "Fiecare membru al expediţiei va fotografia sau filma pe toată durata expediţiei. Cel mai important aspect al acestei expediţii constă în prezenţa în cadrul echipei a realizatorului TV Adrian Moldovan, care va filma pas cu pas desfăşurarea ascensiunii, urmând ca totul să fie concretizat într-un film ce va fi prezentat ulterior publicului arădean", a precizat Ovidiu Cismaş.
Cei doi alpinişti arădeni vor pleca în expediţie astăzi, din faţa Primăriei Arad, spre Budapesta, unde se vor îmbarca într-un avion, cu care vor zbura până la Aeroportul Kilimanjaro, via Amsterdam. "Dorim să punem în evidenţă că şi în Arad, oraş de câmpie, se face alpinism de altitudine. Dar, cel mai important aspect al acestei expediţii este de a arăta copiilor şi tinerilor din şcolile şi cluburile copiilor din oraşul şi judeţul Arad o posibilitate de a folosi timpul liber în mod plăcut, nu în faţa televizorului, calculatorului sau prin baruri, ci în natură, unde vor putea cunoaşte o lume frumoasă şi unde se desăvârşesc oameni şi caractere puternice", a spus Adrian Moldovan.
Pentru asceniune, alpiniştii arădeni au ales traseul Lemosho – Shira, cel mai lung, ca durată şi distanţă. "L-am ales, pentru că, spre deosebire de traseele scurte şi «turistice», cu cabane şi utilităţi minore, această variantă oferă şansele unei aclimatizări adecvate pentru urcarea vârfului. Vom ocoli întregul masiv, pornind de la graniţa kenyană. Facem acest ocol pentru a putea surprinde cât mai multe imagini foto şi video.
Deoarece pe traseul Lemosho se pot întâlni numeroase specii de animale, unele chiar periculoase, grupul nostru va fi însoţit de o persoană înarmată.
"Traseul Lemosho – Shira este cel mai sălbatic, fără cabane sau alte refugii", a susţinut Moldovan. Coborârea se va face pe traseul Mweka, cu staţionare în champingul Mweka sau Millennium, pentru ultima noapte pe munte.
Expediţia celor doi alpinişti arădeni în Africa, masivul Kilimanjaro, pentru ascensiunea vârfului Uhuru, beneficiază în principal de fondurile obţinute în urma proiectului câştigat în cadrul secţiunii turism 2009, la Centrul Cultural Judeţean Arad, dar şi de resurse financiare proprii.