Link-ul articolului a fost trimis din listă în listă până când site-ul a fost vizitat de 40.000 de creduli în 24 de ore de la publicare, spun autorii articolului. Dintre aceştia, peste o mie au comentat decizia fictivă a Ministerului.
Mihai Dobrovolschi, directorul de programe al Radio Guerilla, are şi el un blog cu ştiri inventate. Dobrovolschi spune că tinerii care au luat de bun articolul sunt la fel de rupţi de realitate ca şi Ministerul Educaţiei.
REALITATEA.NET - Testele de virginitate în şcoli au pornit o isterie online
"Oamenii se aşteaptă să fie posibil. Orice fel de ştire de genul ăsta cred că mare parte pot să o ia drept credibilă. Foarte greu România se va educa, va deveni o ţară de oameni cât de cât educaţi. Măcar îşi pun ei problema ce-i aia presă, după ce află că au fost traşi pe sfoară, de exemplu. A doua zi când vor citi o ştire, o vor privi cu mai mare atenţie", a spus directorul de programe al Radio Guerilla.
Desfrâul în şcoli a devenit astfel motivul unei invazii între listele de messenger ale adolescenţilor. Asta deşi titlul complet al materialului era
"Aproape adevărat: Ministerul Educaţiei introduce în şcoli teste semestriale de virginitate pentru elevi"
Iulian Comănescu, analist media, spune că, pentru ca publicul să se educe în informarea de zi cu zi, trebuie redusă cantitatea de ficţiune din presa adevărată.
"Se poate ajunge până la isterie naţională în astfel de situaţii. În cazul de faţă nu ştim decât despre cei vreo mie şi ceva care au comentat că au luat ştirea de bună. Probabil că o bună parte din tinerii respectivi au propagat-o ca pe o curiozitate, la fel cum în 1993 tocmai citeam despre găina cu puii vii sau găina prinsă fără bilet în autobuz fără să credem în aceste scorneli", spune Comănescu.
Autorii materialului cred că momentul a fost foarte potrivit, deoarece se apropie începerea anului şcolar şi exist există o nebunie întreagă în presă în legătură cu legile educaţiei.
"Subiectul este unul care se pare că îi pasionează pe şcolari în mod deosebit. Apoi, vestea s-a răspândit incredibil de repede prin messenger, pentru că, întâmplător, peste 40.000 de elevi se aflau în faţa monitoarelor vineri dimineaţa", precizează aceştia.
De ce se scriu ştiri inventate?
Mihai Dobrovolschi are propriul blog specializat în ştiri inventate şi spune că aşa se poate inventa "o altă lume, o contragreutate la lumea destul de plictisitoare în care ne aflăm".
Redactorii blogului de ştiri inventate care au provocat imaginaţia a zeci de mii de internauţi spun că nu este vorba de haos jurnalistic, ci mai degrabă de democraţie online.
"Libertatea de exprimare este, sau ar trebui să fie, la fel de liberă şi în online cum este şi în lumea reală. Similar, nu te obligă nimeni să citeşti articolul dacă nu îţi doreşti asta şi cu atât mai puţin să îl crezi", spun redactorii Times.ro