La Unicredit Leasing, unul dintre principalii jucători pe piaţa de leasing auto din România, numărul maşinilor recuperate de la clienţii rău-platnici a crescut în ultimul an cu 60%.
"S-a observat o creştere, mai ales la sfârşitul anului trecut si la începutul acestui an, şi era de aşteptat având în vedere condiţiile economice dificile prin care trecem în acest moment. Această creştere, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut este de aproximativ 60%'', a declarat pentru REALITATEA.NET Dan Constantinescu, director executiv Unicredit Leasing.
Probleme sunt şi la Volksbank Leasing. Primele semne ale declinului au apărut încă din vara anului trecut. Datoriile clienţilor au început să crească simţitor, societatea de leasing fiind nevoită să recupereze autoturismele vândute şi să încerce să reducă din pierderi prin repunerea lor în vânzare.
''Numărul de maşini recuperate a început să crească treptat de la jumătatea anului trecut, cunoscând o creştere mai accentuată începând cu luna octombrie a anului 2008. Creşterea înregistrată de la începutul anului şi până acum este în jur de 40%'', informează reprezentanţii Volksbank Leasing.
Şase maşini pe zi recuperate de la clienţii rău-platnici
Numai în acest an, VB Leasing a recuperat 550 de maşini, adică aproximativ şase maşini pe zi. Reprezentanţii companiei nu sunt îngrijoraţi încă, susţinând că ''numarul clienţilor cu solduri restante se menţine încă în limite rezonabile''.
''Noi ce-am recuperat anul trecut şi în primele luni ale acestui an sunt vreo 120 de autoturisme'', spune optimist şi Dan Constantinescu de la Unicredit Leasing.
Maşinile returnate, uzate şi cu defecţiuni tehnice, se repun în vânzare şi la jumătate din preţul iniţial
Datoriile de mii de euro cu care rămân societăţile de leasing nu sunt singurele probleme. Majoritatea autoturismelor recuperate sunt uzate si prezintă defecţiuni tehnice, fiind cu atât mai greu de revândut la un preţ care să permită recuperarea pagubei produse de primul client.
''Maşinile sunt uzate, unele au defecţiuni tehnice. Noi încercăm să le readucem la starea iniţială şi apoi le punem din nou în vânzare pentru a recupera pagubele, dar valoarea lor scade. O maşină care a fost vândută iniţial cu 13.000 şi este returnată după şase luni, se vinde în condiţiile pieţei actuale cu preţuri cuprinse între 7.000 şi 9.000 de euro'', a precizat directorul executiv Unicredit Leasing.
Vânzările de autoturisme prin leasing au scăzut cu până la 60%
Concomitent cu o creştere a numărului de maşini recuperate de la clienţii care nu au achitat ratele, firmele societăţile de leasing se confruntă şi cu scăderi semnificative ale vânzărilor.
''Toate societăţile de leasing au întâmpinat anul acesta aceleaşi probleme pe fondul evoluţiei economice a pieţei. Per total, finanţările in leasing au scăzut cu aproximativ 60% faţă de anul precedent'', susţin reprezentanţii VB Leasing.
''Noi am scăzut pe piaţa auto undeva pe la 40%'', spune şi Dan Constantinescu de la Unicredit Leasing.
Veştile nu sunt bune nici pentru perioada următoare. În lunile ce urmează sunt aşteptate scăderi şi mai mari la vânzări, şi în acelaşi timp o creştere a restanţelor clienţilor.
''Datorită deprecierii monedei naţionale cât şi datorită întârzierii intrării în vigoare a bugetului de stat pe 2009, ce a adus mulţi clienţi, care sunt furnizori de servicii pentru stat şi care nu au mai fost plătiţi de câteva luni de zile, în incapacitate de plată, se aşteaptă o creştere a întârzierilor în jur de 20%'', au precizat reprezentanţii VB Leasing.