Păstrează şi astăzi enciclopediile de fotografie din care a învăţat în adolescenţă cum funcţionează un aparat fotografic şi care sunt principiile care stau la baza fotografiei.
A învăţat singur restul, iar când a fost ales pentru zborul cosmic a avut cursuri profesionale de fotografie şi de filmare.
\"Trebuia să realizăm fotografii foarte bune în spaţiul cosmic, iar imaginile pe care le luam singuri şi le transmiteam din spaţiul cosmic trebuiau şi ele să facă înconjurul lumii\", povesteşte Dumitru Prunariu.
Deşi a început cu un aparat ieftin, Prunariu s-a descurcat, ca orice student, şi a făcut fotografii contracost pentru colegii din facultate.
Le-a prelucrat singur şi a câştigat destui bani pentru a-şi face viaţa de cămin mai uşoară.
Îşi petrecea nopţi întregi prelucrând fotografiile alb-negru în camera din cămin şi aşa a câştigat destul cât să îşi cumpere un televizor Sport şi un calculator de buzunar.
În Orăşelul Stelar din Rusia, Prunariu a învăţat să facă fotografii cu adevărat profesioniste.
După ce s-a întors din misiunea Soyuz 40, cosmonautul român a rămas fascinat de calitatea aparatelor profesionale.
Aşa se face că în anii 1980 a plătit 3.000 de dolari pentru un set complet de obiective şi un aparat de fotografiat precum cel pe care l-a folosit în spaţiu.
Prunariu şi colegul său din misiunea spaţială, Leonid Popov, au reuşit să furişeze aparatul lor de fotografiat preferat în capsula navei cosmice.
Acel aparat a făcut majoritatea fotografiilor şi a înlocuit cele două camere foto oficiale, care cu greu puteau prinde instantanee.
Cosmonautul se bucură şi astăzi când revede aparatele folosite în spaţiu, în timpul misiunii din 1981. Încă îndrăgeşte aparatele pe film, dar a renunţat la acestea pentru comoditatea celor digitale.
După Revoluţie, astronautul Dumitru Prunariu a devenit ambasador, director al Agenţiei Spaţiale Române, iar în prezent este preşedintele Agenţiei Române pentru Ştiinţă şi Tehnologie pe lângă Uniunea Europeană.