Ce părere ai despre finalul competiţiei Roblogfest? Mă refer aici la câştigătorii diverselor categorii de bloguri: meritau sau nu blogurile acelea să ajungă pe podium?
Iulian Comănescu: Ce părere să am? E greu să găseşti scări de valori într-o zonă în care contează exact specificul fiecărui site, anume blogosfera. Juriul a jurizat ce-a jurizat, acum de ce-am mai juriza noi jurizarea? Topul meu personal arată altfel, dar probabil că aşa arată topurile tuturor.
Cât priveşte zona în care a votat publicul - e evident şi transparent despre ce e vorba.
De fapt, cred că la categoriile jurizate, problema a fost mai curând a înscrierilor. Pe mine m-a pus cineva la divertisment, mulţumesc frumos, dar am evitat metodic să fac asta pe MLC.ro. Mă bucur că a găsit cineva ceva entertaining în blogul meu, dar oricum... apoi, la bloguri de jurnalist, era destul de bine plasat un informatician din Sibiu, care a publicat la un moment dat câteva articole într-un ziar. Şi-aşa mai departe.
De ce crezi că la evenimentul dedicat decernării premiilor RoBlogFest 2009 s-a lăsat cu huiduieli pentru Visurât, care a plecat acasă cu mai multe premii, inclusiv cel pentru "Cel mai popular blog"?
Iulian Comănescu: O cauzã este invidia. O alta e că blogul Visurât nu e probabil pe placul unora din cei prezenţi în sală (cum nu e nici în rss readerul meu). Felicitări în orice caz - pentru premii, nu pentru huiduieli
Dacă în orice concurs/competiţie/cursă, (fie ea şi electorală) în care participanţii au nevoie de voturi pentru a câştiga, sancţionăm mituirea votanţilor, de ce crezi că la Roblogfest nu s-a luat nicio măsură împotriva unor astfel de practici? - (vezi promisiunile gen laptop, loc de muncă, pentru cei care urmau să dea voturi)
Iulian Comănescu: Probabil că organizatorii au fost mai interesaţi de animaţia creată în jurul competiţiei decât de relevanţa rezultatelor. Oricum ar fi fost şi este vorba doar de popularitate.
În ce măsură crezi că a fost relevant conţinutul blogurilor participante, calitatea scriiturii, pentru blogurile înscrise în categoriile care nu au fost jurizate, adică cele supuse votului public la Roblogfest?
Iulian Comănescu: Privind capitolul "calitate a scriiturii", publicul "general" de internet e sensibil doar la câţiva parametri simpli. Scurtimea mesajului, rezonanţa lui colocvială, familiaritatea lui dacă vreţi. Criteriile clasice - gramatică, expresivitate, procedee retorice - nu sunt (re)cunoscute ca atare în rândurile consumatorilor de internet.
Dacă ai organiza o competiţie în genul Roblogfest, care ar fi modalitatea de departajare a blogurilor? Cum ar arăta regulamentul competiţiei pe care o organizezi?
Iulian Comănescu: Aş păstra partea jurizată, unde categoriile se rafinează în sensul bun, pe măsură ce în blogosferă se cristalizează câteva tipuri de bloguri. Apoi aş încerca să construiesc un juriu din oameni cu vechime şi reputaţie pe bloguri - cu riscul de a ajunge la nişte rezultate conservatoare. În felul ăsta judecăţile de valoare ar fi mai aproape de ceea ce ştie fiecare din experienţa lui.
Ai organiza o astfel de competiţie?
Iulian Comănescu: Nu cred, ca dovadă că nici n-am organizat-o până acum. Am avut de câteva ori pe mână bugete măricele de comunicare pe internet, le-am folosit la altceva.