Europarlamentare 2019. Olandezii deschid joi balul alegerilor care se vor desfășura în toate statele membre până pe 26 mai, iar veștile din Țara lalelelor nu sunt foarte bune pentru susținătorii Uniunii Europene.
Un partid naționalist și eurosceptic înființat recent are șanse mari să obțină cele mai multe voturi, deschizând astfel lista succeselor pentru grupările extremiste care participă la aceste alegeri.
Forumul pentru Democrație a fost înființat de Thierry Baudet acum doar doi ani, dar între timp a reușit să câștige ultima rundă a alegerilor regionale din Olanda.
Sondajele îl creditează cu cele mai multe șanse de câștig la Europarlamentare 2019. Anti-migrație, suveraniști, membrii Forumului pentru Democrație nu uită să sublinieze că ”toată lumea vrea mai multă Europă, noi vrem mai puțină”.
Cu mențiunea că solicitările pentru un referendum pentru ieșirea Olandei din UE s-au mai domolit după haosul și incertitudinea care a urmat votului pentru Brexit în Marea Britanie.
Europarlamentare 2019: Olanda, luptă între liberali și populiști
Forumul pentru Democrație, condus de carismaticul personaj Thierry Baudet, este creditat cu 17%, ceea ce i-ar aduce cinci mandate de europarlamentar.
Sondajele arată că pe locul doi ar putea veni liberalii aflați acum la guvernare în Olanda. Cu aproximativ 16%, liberalii premierului Mark Rutte ar primi tot cinci mandate de europarlamentar.
Europarlamentare 2019. Asaltul populist și naționalist începe joi în Olanda și Marea Britanie
Verzii, creștin-Democrații și laburiștii sunt creditați cu 9-11%, și câte trei mandate de europarlamentar de fiecare.
Interesantă este căderea dramatică a Partidului Libertății al lui Geert Wilders, fostul exponent al naționalismului olandez, umilit acum de Thierry Baudet.
Partidul Libertății este creditat cu doar 6%, scor care i-ar aduce doar un mandat de europarlamentar.
Europarlamentare 2019: Cine este Thierry Baudet
Baudet, scrie Politico, este relativ diferit față de Wilders, predecesorul său pe scena politică olandeză.
Politicianul de 37 de ani este membru al elitei olandeze. A studiat științele politice și dreptul și a scris editoriale pentru NRC Handelsblad.
El încearcă să atragă la vot electoratul cu studii superioare. În același timp, încearcă să scape Olanda de ”infiltrarea” stângii în zone precum media sau educația.
Spre deosebire de Wilders, care evită în general interviurile și preferă să se adreseze direct alegătorilor prin intermediul rețelelor sociale, Baudet este mereu în lumina refelctoarelor și apare la talk-show-uri populare, cărora le aduce un rating ridicat.
În martie, Forumul pentru Democrație a câștigat alegerile regionale din Olanda, parțial mulțumită unui discurs puternic eurosceptic și împotriva migrației.
Economia olandeză a fost una dintre cele mai puternice din zona euro în timpul guvernelor conduse succesiv de Rutte. Reuters notează că resentimentele privind programul de austeritate din 2010 încă mai influențează votul electoratului.
Europarlamentare 2019: Interpretarea corectă a scenariului olandez
Comentatorii ne sfătuiesc însă să nu ne pripim cu interpretarea votului din Olanda.
Fragmentarea scenei politice olandeze înseamnă că un partid care vine pe primul loc are totuși un număr redus de voturi, raportat la întreaga masă a electoratului.
În același timp, cei mai mulți alegători votează tot pentru partidele centriste.
Pe plan european, marea problemă a naționaliștilor și extremiștilor este că nu reușesc să se unească și să ajungă la un numitor comun.