În cursul dimineţii de luni, Large Hadron Collider (LHC) de la CERN a atins cea mai mare energie de accelerare realizată vreodată în lume, 1.18 TeV (Tera Electron Volt), pentru cele două fascicule de protoni care circulă în sensuri opuse, scrie cercetătorul Mircea Penţia, pentru Voxpublica.
Recordul anterior a fost de 0.98 TeV, realizat la Tevatron (Fermi National Accelerator Laboratory, Chicago, SUA), conform anunţului făcut de directorul general CERN, Rolf Heuer.
Acest rezultat s-a obţinut după 10 zile de la repornirea LHC. Primul fascicul s-a injectat vineri 20 Noiembrie, provenind de la acceleratorul precedent Super Proton Synchrotron (SPS), din lanţul de accelerare de la CERN. În acel moment energia protonilor injectaţi era de 450 GeV şi s-a realizat doar transportul pe diferite porţiuni ale LHC-ului şi la urmă pe întregul traseu de 27 km.
Luni 23 Noiembrie s-a realizat transportul ambelor fascicule de protoni şi pentru prima dată cele patru detectoare au putut înregistra primele evenimente de ciocnire. Treptat s-a trecut la punerea în funcţiune şi la creşterea energiei protonilor acceleraţi de LHC însuşi.
Citeşte mai mult pe Voxpublica