"Toate deciziile vor fi luate după consultarea structurilor specializate", a adăugat Emil Boc.
Acesta a mai spus că descentralizarea este în folosul cetăţeanului, acesta economisind timp şi bani prin descentralizare. Descentralizarea va începe, pe componente, încă din toamnă, a completat Boc.
Aceasta nu înseamna că "oamenii vor fi daţi afară, ci că statul trebuie să devină mai eficient".
De asemenea, premierul a declarat că, în cadrul şedinţei, a fost modificată legea achiziţiilor publice.
Înaintea şedinţei, premierul Boc a arătat că vrea ca toate actele normative care vizează descentralizarea în domeniul educaţiei, sănătăţii, agriculturii şi administraţiei publice să fie adoptate în termen de 60 de zile.
Până pe data de 4 mai, Guvernul va pregăti cadrul normativ pentrurealizarea descentralizării, respectiv hotărâri de guvern, ordonanţe de urgenţă, proiecte de lege sau ordine de ministru, care să pregătească transferul spre autorităţile locale a competenţelor.
Vicepremierul Dan Nica a adăugat că ministerele implicate în procesul descentralizării au ca termen data de 18 martie pentru prezentarea proiectelor de acte normative, pentru a avea consultări cu societatea civilă şi structurile asociative.
Preşedintele Traian Băsescu, prezent la şedinţă, a declarat că "reducerea birocraţiei se poate realiza prin două elemente esenţiale: reducerea numărului de funcţionari într-un aparat supraîncărcat şi reducerea formalităţilor birocratice generate de legislaţie, inclusiv reducerea acelor taxe şi impozite care au costurile de adminstrare mai mari decât veniturile pe care le realizaţi în bugetul de stat".