Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, trebuie să prezinte Guvernului un raport privind categoriile de specializări şi diplome de la Universitatea "Spiru Haret", "raportat la cadrul legal", şi să propună o rezolvare a situaţiei, a anunţat premierul Emil Boc.
"În privinţa diplomelor emise până în acest moment, am solicitat ministrului Educaţiei să prezinte în faţa Guvernului un raport exact şi precis al situaţiei pe care a găsit-o la "Spiru Haret", pe categorii de specializări şi diplome. Raportându-ne la cadrul legal existent şi bazându-se pe această investigaţie, să propună Guvernului soluţiile legale", a declarat Boc la finalul şedinţei de Guvern.
Primul ministru, Emil Boc, crede că elaborarea unui pachet de legi pe Educaţie va rezolva situaţia din învăţământul românesc.
"Soluţia în cazul Spiru Haret este aprobarea pachetului de legi din educaţie. În acest context, cer Ministrul Educaţiei să pregătească până pe 14 august actele normative pentru a remedia această situaţie şi solicit şi celorlalte partide politice să se implice în aprobarea acestui pachet de legi", a solicitat premierul.
În plus, premierul a făcut apel la toate partidele parlamentare să susţină acest demers.
Ecaterina Andronescu a declarat recent că Ministerul Educaţiei va analiza şi caracterul juridic al posibilelor infracţiuni de la Universitatea Spiru Haret pentru a sesiza Parchetul în cazul diplomelor ilegale.
Problema diplomelor de licenţă ilegale a revenit în actualitate după ce Universităţii "Spiru Haret" i s-a retras dreptul de organizare a admiterii în anul universitar 2009-2010, prin HG 749/2009, care cuprinde lista facultăţilor din România acreditate sau autorizate să funcţioneze provizoriu. Astfel, în baza faptului că "Spiru Haret" a solicitat şi câştigat în instanţă să fie anulate prevederile a două HG anterioare de acest tip, respectiv 676/2007 şi 635/2008, universitatea nu a mai fost trecută şi în hotărârea din acest an. Numai că, anul acesta, hotărârea are o prevedere nouă, şi anume, numai facultăţile listate pot organiza admitere în anul universitar 2009-1010.
Aproape toate centrele de învăţământ din cadrul Universităţii "Spiru Haret" funcţionează ilegal, printre ele fiind cele din Capitală ale facultăţilor de arhitectură, limba română şi matematică, dar şi sedii din oraşe ca New York, Toronto sau Tel Aviv, a informat Ministerul Educaţiei.
Universitatea "Spiru Haret" are 311.928 de studenţi, ceea ce înseamnă două treimi din totalul studenţilor din România. Instituţia a fost înfiinţată în anul 1991 şi a dobândit primele acreditări pentru învăţământ la zi în 2002. Până în prezent, "Spiru Haret" are circa 96.000 de absolvenţi.
Citeşte şi Profesori neacreditaţi şi haos în cataloage la Universitatea Spiru Haret