"Acesta este un bloc cu zece scări, cu 370 de apartamente, cu 1.000 de oameni. Partea asta e în stadiu de execuţie. Asta e terminată. Avem o colaborare foarte bună cu asociaţiile de proprietari, cu preşedintele, cu reprezentanţii. Am rămas la stabilirea culorii blocului. Ne-am consultat cu administraţia ca sa vedem dacă renunţăm la proiectul iniţial", i-a explicat Onţanu lui Emil Boc.
Dilema primarului Neculai Onţanu este dacă să vopsească blocul în culori din proiectul iniţial sau să dea curs propunerilor locatarilor. Premierul Emil Boc a replicat că oamenii ar trebui să fie mulţumiţi că se face această reabilitare din partea autorităţii locale şi şi-a arătat mulţumirea că cetăţenii sunt consultaţi în aceste privinţe.
Onţanu i-a explicat primului-ministru că în momentul de faţă, în sectorul 2, în programul naţional pentru creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe sunt înscrise 541 de blocuri pentru care asociaţiile de proprietari au depus la Primărie şi, parţial, la Ministerul Dezvoltării documentaţia pentru reabilitarea termică, şi care se află în diferite stadii. Trei blocuri de locuinţe au fost deja finalizare, opt, printre care şi cel pe care l-a vizitat premierul, sunt în execuţie, la alte 108 se vor începe lucrările în ultima decadă a acestei luni, iar restul mai au de pregătit documentaţiile.
Asociaţiile de proprietari consideră că banii pentru reabilitare termică trebuie cheltuiţi în mod eficient. "Am văzut indicatori tehnico-economici la sectoarele din Bucureşti care prevedeau o sumă de 4.000 de euro pentru reabilitarea termică a unei locuinţe de 65 de metri pătraţi dintr-un sector, dar şi o sumă de 15.000 euro pentru aceeaşi suprafaţă, în alt sector. Undeva în ţară, pentru reabilitarea unui apartament de aceste dimensiuni era prevăzută suma de 10.800 euro", a precizat Mihai Mereuţă, preşedintele asociaţiei Habitat.
Programul de finanţare a reabilitării blocurilor prevede fonduri de 50% de la bugetul de stat, 30% de la bugetul local şi 20% de la beneficiar.