"Textul, selectat dintr-o ediţie adresată elevilor, a fost folosit cu scopul de a verifica exprimarea unei opinii proprii cu privire la semnificaţiile unui text dat la prima vedere sau la mesajul identificat în acesta. În baremul de rezolvare şi de notare a subiectului, la acest punct apare precizarea expresă că se punctează exprimarea oricărei opinii motivate, prin raportare la textul dat, aşa cum a fost perceput de fiecare elev în parte", au precizat reprezentanţii CNCEIP.
Aceştia au adăugat că respectivul text putea fi prelucrat, modificat şi adaptat în funcţie de cerinţele adresate elevului. Prin urmare, nu s-a urmărit evaluarea textului caragialian, în întregul său.
"În concluzie, fragmentul utilizat ca suport, în forma în care a fost comunicat elevilor, nu a afectat rezolvarea cerinţelor, iar elevii nu vor fi depunctaţi pentru opiniile motivate pe care şi le-au exprimat în lucrarea pe care au elaborat-o", au conchis oficialii CNCEIP.
Unul dintre subiectele la teza la română pentru elevii claselor a VIII-a a fost analiza unui text din ''Triumful talentului'' de Ion Luca Caragiale, schiţă bazată pe două personaje cu nume similare Ghiţă Niţescu cu Niţă Ghiţescu. Cei doi sunt confundaţi în urma unui examen la caligrafie, creîndu-se, în acest fel, o situaţie hilară. Cele două nume au fost confundate, însă, şi de cei care au redactat subiectele, iar pe foaia de teză Ghiţă a apărut, din greşeală, în locul lui Niţă.
"Greşeala nu este atât de gravă, probabil a fost făcută la publicarea subiectelor. Eu cred că dacă elevii nu s-ar fi cramponat de numele de pe foaia de examen ar fi rezolvat cu uşurinţă subiectele. Subiectul nu a fost corectat, pentru că supraveghetorii erau de la alte materii şi nu şi-a dat nimeni seama", a spus, pentru NewsIn, un profesor la şcoala Titu Maiorescu din Capitală.
Cât despre sancţiunile pe care părinţii le-au cerut pentru Comisia care a scris subiectele, ministrul Educaţiei a spus că se vor decide vineri sau cel târziu sâmbătă.
Elevii claselor a VIII-a au mai avut de caracterizat, la alegere, un personaj dintr-un roman studiat.
Notele pe care elevii le vor obţine la tezele cu subiect unic vor conta la admiterea la liceu. În perioada următoare sunt programate încă două examene, pe 13 mai ar trebui să aibă loc teza la matematică, iar pe 21 mai, elevii claselor a VIII-a vor susţine teza la alegere la istorie sau geografie.
Citeşte şi
Unul dintre subiectele la teza cu subiect unic la limba română a fost greşit