Cu câteva zile înainte de Bacalaureat, Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ şi Federaţia Educaţiei Naţionale au respins oferta ministerului şi au anunţat că participarea la examen rămâne la latitudinea fiecărui profesor. Există şi profesori gata să accepte banii oferiţi de minister.
Ministrul Educaţiei e optimist în privinţa Bacalaureatului. "Avem 1.800 de profesori înscrişi. Deci, cam doi supraveghetori pe sală. Ştiţi cum sunt regulile afişate deja prin metodologia de examen şi sper să nu se răzgândească nimeni până când începe examenul propriu-zis", a declarat Ecaterina Andronescu.
Aceste nu sunt singurele probleme ale Bacalaureatului de anul acesta. După publicarea variantelor de subiecte pe internet, elevii au descoperit că unele dintre ele sunt greşite. Pe lângă greşeli gramaticale, cei care au elaborat subiectele au comis şi erori de conţinut.
La subiectele de la geografie, de exemplu, PIB-ul Marii Britanii a dat bătăi de cap specialiştilor care au încurcat poziţia a patra la nivel mondial, ocupată de Regatul Unit, cu locul patru în Europa. Greşeli au mai existat şi la chimie sau la alte materii. Prima probă a Bacalaureatului, proba orală de limba română a avut loc luni.