Statele membre vechi au atins, deja, din 2008 ţinta minimă de valorificare a deşeurilor de ambalaj de 60%, însă România a negociat o perioadă de tranziţie graduală, timp în care ţinta anuală de colectare creşte eşalonat, până în 2013. Pentru 2009, ţinta minimală de valorificare a deşeurilor de ambalaj este de 45% din cantităţile totale introduse pe piaţă de producători.
"Pentru a atinge acest obiectiv este necesar ca ponderea cantităţii de deşeuri colectate de la populaţie să crească semnificativ, ţinând cont că la populaţie se regăsesc aproximativ 60% din cantităţile totale de deşeuri de ambalaje puse pe piaţă", potrivit EcoRom.
Circa 150.000 de locuitori din Tulcea, Braşov, Bacău, Baia Mare, Drobeta Turnu Severin, Iaşi, Suceava, Arad şi Bucureşti au aflat, printre altele, în perioada derulării campaniei Caravana colectării selective, că prin reciclarea a şase ambalaje de plastic pentru băuturi poate fi realizat un tricou şi că din 80 de ambalaje metalice pentru băuturi se poate face o roată de bicicletă.
Potrivit datelor EcoRom Ambalaje, o tonă de plastic reciclat permite o economisire cuprinsă între 700 şi 800 kg petrol brut, o tonă de sticlă aduce economii de 1,2 tone de materii prime, o tonă de hârtie reciclată poate salva 17 copaci, iar o tonă de oţel reciclat înseamnă o tonă de minereu de fier economisit.