Produsul intern brut (PIB) a scăzut cu o rată ajustată sezonier de 2,1% faţă de trimestrul anterior, când coborâse cu 0,5%, potrivit datelor Oficiului Federal pentru Statistică (OFS), relevate vineri. O asemenea scădere mai fusese înregistrată în primul trimestru din 1987.
Economiştii chestionaţi de Bloomberg estimaseră o scădere a PIB-ului cu 1,8%.
Companiile naţionale reduc producţia şi reduc personalul, în contextul încetinirii creşterii economice şi scăderii cererii de exporturi. Cea mai mare economie europeană se va comprima, cel mai probabil, cu 2,5% în 2009, cea mai slabă performanţă anuală de la Al Doilea Război Mondial, potrivit statisticilor Fondului Monetar Internaţional.
Rezultatele negative din al patrulea trimestru sunt puse în principal pe seama scăderii exporturilor şi investiţiilor, conform OFS.
Totodată, un sondaj arată că economia din zona euro s-ar fi comprimat cu 1,3% în al patrulea trimestru, faţă de intervalul anterior. Datete oficiale vor fi relevate în cursul zilei de astăzi de căre biroul de statistică din Luxemburg al Uniunii Europene.
Banca Centrală Europeană (BCE) a indicat că ar putea să relaxeze politica monetară până la un minim record, luna viitoare, pentru temperarea efectelor recesiunii. Încrederea în mediul de afaceri german a crescut în ianuarie peste aşteptări pentru prima dată în ultimele opt luni, după ce BCE a redus dobânda cheie la 2%, iar guvernul a dublat planul de stimuli economici.
Scăderea PIB-ului Germaniei în trimestrul analizat "probabil reflectă cererea externă slabă pentru vehicule şi bunuri de investiţii", a declarat un economist din cadrul Merrill Lynch.