"Datele sunt foarte surprinzătoare. După patru trimestre de scădere, Franţa începe să iasă din această bandă şi reintră pe creştere, cu 0,3%", a spus Lagarde, înainte ca cifra să fie publicată de biroul francez de statistică.
Oficialul francez a spus că primele de casare şi scăderea preţurilor, mai ales în sectorul de retail, au impulsionat consumul. De asemenea, Lagarde a spus că investiţiile din sectorul public, alimentate de măsurile guvernamentale luate împotriva efectelor crizei, au sprijinit cererea.
Fondul Monetar Internaţional consideră că Franţa trebuie să facă faţă unei "recesiuni profunde", unui şomaj în creştere şi unui sector financiar "sub presiune", însă ţinta principală a acesteia trebuie să vizeze limitarea deficitelor şi evitarea unei dinamici nesustenabile a datoriei.
Potrivit experţilor de la Washington, produsul intern brut (PIB) al Franţei ar trebui să se comprime cu 3% în acest an, situaţie nemaiîntâlnită din 1949, "înainte de a-şi reveni progresiv", până la o creştere de doar 0,4% în 2010.
Estimarea FMI este în ton cu cea a guvernului francez pentru perioada 2009-2010, însă diferă în ce priveşte prognoza pentru anii următori. Autorităţile franceze anticipează o creştere de 2,5% a PIB în 2011 şi 2012, în timp ce FMI se aşteaptă la o creştere de peste 2% a PIB abia din 2013.
Rata şomajului va urca la 9,5% din totalul populaţiei active la finele lui 2009, apoi va creşte la 10,2% în 2010. Ulterior, va regresa progresiv, pentru a se stabiliza la 8,1% în 2014.
FMI mai avertizează că "perspectivele riscă să fie revizuite în scădere", deoarece proiecţiile economice "sunt în prezent într-o stare de incertitudine neobişnuită".