"Nu se fac reduceri de salarii, nu se fac reduceri de sporuri (...) Într-o şcoală unde sunt două clase de 12 sau 13 elevi, doar ca un necalificat să aibă post, voi cere ca acest lucru să fie respins", a spus ministrul Educaţiei.
"Nu se fac reduceri de salarii, nu se fac reduceri de sporuri şi, ca urmare, o asemenea ştire lansată nu ştiu de cine mi se pare că este nepotrivită şi rău intenţionată. Dacă inspectorii generali au lansat în judeţe asemenea decizii, eu am să le cer socoteală pentru acest lucru pentru că au introdus la nivel naţional o informaţie care n-are un suport în realitatea faptelor. Doresc să îi asigur pe colegii profesori că îşi vor primi salariile la nivelul la care este acum, că ne vom bate în continuare să recâştigăm resursele pierdute la o rectificare pozitivă, astfel încât într-adevăr să ne respectăm angajamentele pe care le-am avut faţă de ei", a declarat Andronescu.
Ministrul a susţinut că guvernanţii nu sunt atât de iresponsabili încât
să concedieze profesori. "Cum să dai afară un profesor care este
înscris cu o normă în programul şcolar? Este ca şi când ai lăsa clasa
aceea fără profesor la ora sau orele de unde îl scoţi. Aşa ceva nici nu
este posibil şi îi asigur pe cei din teritoriu că nici în toamnă nu se
va pune o asemenea problemă. Nu suntem o mână de iresponsabili,
dimpotrivă, eu cred că suntem nişte oameni care ştiu ce înseamnă
învăţământul şi care prin toate demersurile noastre trebuie să avem
grijă ca în fiecare clasă, şi acum şi în toamnă, să avem profesorii
care se impun", a apreciat ea.
Potrivit ministrului, circulara la care fac referire ştirile din ultimele zile nu are nimic de-a face cu reduceri de salarii sau de personal. "Acea circulară nu spune nimic în afara legilor. Informează judeţele cu sumele alocate pe judeţe şi cere ca salarizarea să respecte legea", a precizat Andronescu, precizând că documentul nu este nici măcar semnat de ea.
"În circulara pe care a trimis-o directorul de buget-finanţe el a trimis sumele defalcate pe fiecare judeţ şi a cerut în această circulară să fie acordate salariile în conformitate cu legea. Nici un inspector şcolar nu poate să diminueze salariul în lipsă de respect faţă de legislaţia în vigoare. Asta a cerut directorul de buget - respectarea legii în acordările salariale. (...) Eu cred că nu s-a înţeles bine şi inspectorilor care au luat această decizie, eu o să le cer socoteală", a conchis Ecaterina Andronescu.
Nota prin care Ministerul Educaţiei cere inspectoratelor şcolare şi primăriilor să ia măsurile pentru a se încadra în bugetul rectificat înseamnă atât concedieri din rândul cadrelor didactice, cât şi scăderea salariilor, în ciuda declaraţiilor iniţiale ale ministrului de resort, spun sindicaliştii.
Potrivit notei transmisă, luni, de Ministerul Educaţiei, inspectoratele şcolare trebuie să anunţe, până joi, 30 aprilie, măsurile luate pentru "respectarea prevederilor legale în vigoare privind încadrarea în cheltuielile de personal aprobate pentru anul 2009".
Prevederile la care se referă ministerul sunt reducerea cu peste 800 de milioane de lei a fondului de salarii, cauzată de rectificare.
"Potrivit prevederilor OUG 35/2009 privind reglementarea unor măsuri financiare în domeniul cheltuielilor de personal din sectorul bugetar, ordonatorii de credite au obligaţia de a se încadra în limitele de cheltuieli cu personalul asa cum sunt acestea prezentate în legea bugetară anuală, cu modificările şi completările ulterioare", se arată în nota ministerului.