Timp de 40 de ani, până la căderea regimului comunist, 23 august a fost ziua naţională a României. România a acceptat armistiţiul oferit de Uniunea Sovietică, Marea Britanie şi Statele Unite ale Americii. Din acel moment a încetat lupta.
La putere era înscăunat un nou guvern, format de noua coaliţie, Blocul Naţional Democratic, din care făceau parte atât ţărăniştii, liberalii, social democraţii, cât şi comuniştii. "Astăzi dictatura a fost înlăturată. Poporul reintră în drepturile lui. Regimul politic pe care îl vom înfăptui va fi un regim democratic", spunea declaraţia de constituire a Blocului Naţional Democratic. Din nefericire, lucrurile nu au stat tocmai aşa. România a intrat în sfera de influenţă a URSS şi au urmat peste 40 de ani de comunism.
Dincolo de implicaţiile politice ale evenimentelor de la 23 august, armata română a jucat un rol determinant, spun unii istorici, în desfăşurarea celui de-al Doilea Război Mondial. După război, 23 august a devenit ziua naţională a României fiind sărbătorită cu fast, în fiecare an, de regimul comunist.