Un pacient are trei căi de atac în cazul în care consideră că un medic l-a tratat greşit. Prima ar fi plângerea la Comisia de Malpraxis de la Direcţia Locală de Sănătate Publică. Aceasta îl înştiinţează pe medic despre plângere, apoi se întruneşte pentru a stabili dacă e vorba de o culpă medicală.
Dacă da, cere o expertiză. Aici apar două probleme: în primul rând, expertiza costă, iar pacientul este cel care scoate banii din buzunar. Între 1.500 şi 4 mii de lei. Dacă este un caz mai complicat, este nevoie de mai multe expertize.
A doua problemă: nu prea sunt experţi, aşa că aceştia sunt greu de găsit. A doua cale de atac este plângerea la Colegiul Medicilor. Paşii sunt cam aceiaşi, doar că pacientul nu plăteşte expertiza. Numai că nici Colegiul nu are experţi la dispoziţie. Însă, spre deosebire de Comisia de Malpraxis, Colegiul Medicilor poate să dea sancţiuni, este vorba de cele profesionale: de la avertisment până la ridicarea dreptului de a mai lucra în sistem.
Pentru despăgubiri materiale, pacientul are o singură cale de atac: instanţa. La care va merge cu deciziile Comisiei de Malpraxis şi a Colegiului. Dacă în primele două cazuri drumul de la plângere la soluţie durează câteva luni, într-un proces e vorba de ani de zile.
PLÂNGERE LA COMISIA DE MALPRAXIS
1. Pacientul depune plângerea la DSP
2. Comisia solicită medicului un punct de vedere
3. Comisia stabileşte dacă este un caz întemeiat
4. Dacă da, se cere expertizarea cazului
5. Răspunsul comisiei de expertiză e preluat de comisia de malpraxis şi trimis pacientului şi medicului
PLÂNGERE LA COMISIA DE DISCIPLINĂ - COLEGIUL MEDICILOR
1. Pacientul depune plângerea
2. Cazul de discută în Biroul Executiv
3. E desemnat un referent care să discute cu părţile
4. Comisia de Jurisdicţie analizează actele depuse la dosar
5. Comisia de Disciplină primeşte dosarul de la Comisia de Jurisdicţie
6. Comisia de Disciplină dă un verdict