Asfaltul rămâne în urmă în comuna Deda, judeţul Mureş. De acolo, drumul şerpuieşte pe Valea Cofului până sus, în vârf de munte. Traseu lejer, de mers la pas şi fără grabă. Calculat de salvamontişti, cam trei ore. Prima oprire, cascada.
Apa izvorăşte direct din munte, intră în pârâul Cofu şi mai târziu se varsă în Valea Bistra şi Valea Mureşului. Venită din adâncurile rocilor vulcanice, e rece şi numai bună de băut.
La 1.000 de metri înălţime, în poiană, Călimanii scot capetele din nori. Vârful Bistricioru este la 1.900 de metri. Mai la dreapta se vede vârful Pietrosu, cea mai înaltă înălţime din Călimani, la 2.100 de metri.
Locurile acestea au fost cunoscute pentru vânătoare şi pentru recreere încă din secolul trecut, mari scriitori de-ai noştri, precum Sadoveanu sau Vass Albert, veneau pe aceste meleaguri la vânătoare şi zonele acestea au fost aminitite în romane scrise de către ei.
În judeţul Mureş sunt omologate de către Ministerul Turismului un număr de 42 de trasee. Marea majoritate a acestor trasee se află aici, în munţii Călimani. Ele sunt trasee marcate, iar dificultatea lor variază între trasee uşoare de 3-4 km şi trasee mai lungi pentru parcurgerea cărora este necesară mai multe zile.
Călimanii vă mai rezervă o surpriză. Pe lângă traseele montane specifice, o să aveţi parte şi de o lecţie de istorie. Sus pe coasta Călimanilor, puteţi reface un traseu istoric, la graniţa dintre Imperiul Austro-Ungar şi Moldova, "drumul Mariei Tereza". Dar pentru asta o să aveţi nevoie de cel puţin trei zile pentru că este un trase lung de 60 km.
Toate traseele omologate sunt afişate pe site-ul de internet al salvamontului, www.salvamontms.ro. Aici, turiştii pot să se intereseze de starea traseului, localizarea exactă a traseului sau chiar pot să îşi descarce ruta pe un aparat GPS.