Instanţa supremă a admis joi recursurile declarate de magistratul Elena Turcu şi de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Braşov, împotriva sentinţei prin care dosarul a fost trimis la Parchet, în vederea efectuării urmăririi penale.
De asemenea, magistraţii ÎCCJ au casat decizia Curţii de Apel Braşov, care a dispus trimiterea dosarului la Parchet, dar şi decizia Curţii de Apel Piteşti, care a admis plângerea penală a Elenei Turcu împotriva poliţiştilor.
Atât magistratul, cât şi reprezentanţii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Braşov au făcut recurs la instanţa supremă, după ce Curtea de Apel Braşov a decis, în data de 17 noiembrie 2008, să restituie cauza la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, în vederea efectuării urmăririi penale, care nu a fost începută în cazul poliţiştilor.
Magistratul de la Curtea de Apel Braşov, căruia i-a revenit judecarea cauzei, a constatat că urmărirea penală nu a început în cazul celor trei poliţişti, ajunşi deja în instanţă în calitate de inculpaţi. În consecinţă, atât magistratul cât şi avocatul poliţiştilor, Mariana Ştefan, au ridicat excepţia nelegalei sesizări a instanţei, admisă de CA Braşov şi atacată cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Judecătoarea Elena Turcu a fost prinsă, în 2007, conducând prin Ploieşti sub influenţa alcoolului. Turcu l-a acuzat pe poliţiştii care au oprit-o de abuz în serviciu.
La sfârşitul anului 2007, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti a decis neînceperea urmăririi penale faţă de poliţişti. Judecătorul a făcut recurs, iar pe 17 iunie 2008, Curtea de Apel Piteşti a admis plângerea penală a acesteia. Cei trei poliţişti care i-au întocmit dosar penal judecătoarei au fost chemaţi pe 1 iulie 2008, în instanţă, în calitate de inculpaţi.