"Am intrat într-o altă etapă a bolii, până acum eram sub supravegherea strictă a contacţilor celor bolnavi", a spus Streinu-Cercel, precizând că virusul pandemic poate dezvolta şi forme uşoare, care nu necesită administrarea de Tamiflu. "Au fost pacienţi care s-au vindecat şi fără tratament", a mai adăugat acesta.
Comitetul de coordonare pentru supravegherea îmbolnăvirilor prin AH1N1 a recomandat, luni, limitarea călătoriilor în afara şi în interiorul României, precum şi a deplasărilor şcolare şi extraşcolare, după ce au fost confirmate 905 cazuri de gripă porcină, dintre care 352 sub tratament.
De asemenea, s-a decis ca Institutul de Boli Infecţioase Matei Balş să recolteze probe doar de la persoanele care prezintă semne clare ale îmbolnăvirii cu AH1N1, după ce, în ultima săptămână, din cele 713 persoane care s-au prezentat la "Matei Balş" doar jumătate aveau simptome de H1N1.
În şedinţa de luni, Comitetul a alcătuit o serie de recomandări pentru prevenirea răspândirii virusului gripal, dar a stabilit şi o mai bună supraveghere a triajelor din unităţile de învăţământ. Astfel, una dintre recomandări vizează limitarea activităţilor şcolare şi extraşcolare, cum ar fi schimburile de experienţă, mai ales cu Moldova, Ucraina şi Bulgaria, dar şi a deplasărilor nu doar în afara României, ci şi în interiorul ei.
Direcţia de Control în Sănătate Publică va face verificări în şcoli şi în unităţile spitaliceşti, pentru a se monitoriza respectarea normelor stabilite de Ministerul Sănătăţii, a mai anunţat secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, dr. Adrian Streinu-Cercel. Acesta a precizat că, din cele 352 de cazuri de gripă porcină active, două prezintă probleme, fiind vorba de două femei internate la Iaşi. Una dintre acestea este din Rădăuţi, iar în prezent se află la terapie intensivă, fiind ventilată mecanic, mai ales că are şi un factor de risc, şi anume obezitatea.
Numărul total al îmbolnăvirilor cu gripă porcină din România a ajuns la 907, 352 cazuri fiind în tratament.