Ţările europene au datoria să fie solidare cu Statele Unite, "ţară aliată care vrea să redevină un stat de drept", a afirmat senatorul elveţian, citat de AFP.
Referindu-se în special la România şi Polonia, Dick Marty a spus că ţările europene care au cooperat cu transferurile CIA de suspecţi de terorism spre închisori secrete au "un motiv în plus pentru a găzdui deţinuţi eliberaţi".
Două anchete ale Parlamentului European şi Consiliului Europei au criticat în ultimii ani mai multe state UE pentru că au închis ochii sau au cooperat la transferurile secrete de deţinuţi operate de CIA. România şi Polonia erau citate în ambele rapoarte, dar autorităţile din ambele ţări au respins aceste afirmaţii ca nefiind fondate.
Preşedintele american Barack Obama a semnat din primele sale zile la Casa Albă un decret pentru închiderea centrului de detenţie de la Guantanamo. Majoritatea celor 200-300 de deţinuţi de acolo nu se pot întoarce în ţările lor, pentru că acestea refuză să îi primească sau viaţa lor ar fi ameninţată. Marty a reamintit că Yemenul, spre exemplu, a anunţat că vrea să îi "reabiliteze" pe cetăţenii săi eliberaţi de la Guantanamo. "Aceasta nu promite nimic agreabil", a comentat el.
Dacă Statele Unite ar decide să îi găzduiască, ar apărea complicaţii juridice, pentru că foştii prizonieri ar putea cere compensaţii pentru că au fost deţinuţi ilegal, a spus Marty.
În acest condiţii, câteva ţări europene au anunţat că ar putea găzdui deţinuţi de la Guantanamo, în timp ce altele au dispus categoric ideea. Subiectul a figurat pe agenda reuniunii miniştrilor europeni de externe de luni de la Bruxelles.
În ceea ce priveşte România, ministrul de Externe Cristian Diaconescu a declarat luni că fiecare ţară membră va hotărî individual tipul de asistenţă pe care îl va acord SUA în vederea închiderii Guantanamo, iar subiectul va reveni pe agendă în februarie sau martie.
"Am avut o primă discuţie asupra modului în care UE ar putea sprijini SUA în gestionarea închiderii centrului de detenţie. Ţările membre vor hotărî individual tipul de asistenţă pe care îl vor acorda Statelor Unite în această chestiune", a declarat Cristian Diaconescu.
Pe de altă parte, potrivit AFP, mai multe state, printre care Franţa, au subliniat necesitatea "coordonării" între guverne, cu atât mai mult cu cât orice prizonier primit în Europa ar putea ajunge, la un moment dat, să circule în spaţiul Schengen fără controale la frontiere.
Ministrul român de Externe a mai precizat luni că România nu a primit nicio solicitare să preia deţinuţi din închisoarea de la Guantanamo, iar în cazul în care SUA îi vor cere acest lucru, va lua o decizie după consultări cu partenerii UE şi după o dezbatere de la nivel naţional. "România este stat membru al UE şi evident participă la procesul decizional în cadrul Uniunii. Nici România, nici un alt stat din UE nu a primit o solicitare formală de la Statele Unite în legătură cu primirea de persoane care au fost deţinute la Guantanamo", a declarat ministrul.