Reacţia Ministerului rus de Externe intervine după ce Cristian Diaconescu declarase săptămâna aceasta că a convenit cu omologul său rus Serghei Lavrov reluarea lucrărilor unei comisiei interguvernamentale specializate. El mai spusese că însăşi înfiinţarea acestei comisii, în 2003, a fost un succes, deoarece prin aceasta Rusia recunoaştea că există problema tezaurului românesc. Diaconescu mai spusese că aceasta a fost succes insuficient exploatat al diplomaţiei româneşti.
Miniştrii de Externe rus şi român nu au discutat, la întâlnirea din februarie de la Moscova, despre reluarea negocierilor privind "tezaurul românesc", ci despre reluarea lucrărilor comisiei semiguvernamentale comune de studiere a problemelor legate de istoria relaţiilor bilaterale, precizează MAE rus.
"Din păcate, domnul Diaconescu denaturează faptele. La discuţiile româno-ruse din 27 februarie de la Moscova, la nivel de miniştri de externe, nu a fost vorba de reluarea negocierilor privind 'tezaurul românesc', ci de reluarea lucrărilor Comisiei Publice Comune de studiere a problemelor legate de istoria relaţiilor bilaterale", se arată într-un comunicat al purtătorului de cuvânt al MAE rus Andrei Nesterenko, publicat joi pe site-ul instituţiei. "Scopul lucrărilor acestei stucturi, cu statut public, nu îl reprezintă 'restituirea tezaurului românesc'", se precizează în comunicat.
Ministrul Cristian Diaconescu declarase la sfârşitul lunii februarie că partea rusă este dispusă ca discuţiile comisiei semiguvernamentale despre tezaurul românesc să fie reluate. "Tezaurul face obiectul unei comisii semiguvernamentale. Discuţiile au început la un moment dat, din păcate timp de trei ani discuţiile s-au oprit. Am discutat cu domnul Lavrov, partea rusă ne-a spus că ne vor da semnalul corespunzător, pentru că următoarea rundă este la Moscova. Depinde de academicianul rus care condce această comisie să convoace această sesiune", spusese şeful diplomaţiei române după vizita la Moscova.