Cele mai cunoscute trofee din lume sunt făcute de mai bine de 20 de ani în atelierele firmei unei familii de români din Chicago. Firma a fost înfiinţată în 1940 de către fiul unui imigrant român şi a fost angajată să producă trofeele aurite în 1983.
Owen Siegel, fondatorul companiei RS Owense a fost la început vânzător de seminţe pentru porumbei în prăvălia tatălui său, care imigrase din România. Când a mai caştigat ceva bani, şi-a făcut firmă şi, prin 1950, a ajuns la creaţia de trofee. În 1983 a fost angajat să fabrice Oscarurile.
Stauetele nu au purtat acest nume de la început. O angajată a studiourilor Academiei Americane de Film a fost cea care care a botezat statueta cu numele unchiului ei, Oscar. Reprezentanţii Academiei au adoptat noua denumire în mod oficial abia în 1939. De-a lungul vremii, Academia Americană de Film a acordat 2.658 de statuete.
Anual sunt fabricaţi 50-60 de omuleţi poleiţi cu aur. O statuetă cântăreşte aproape 2 kilograme şi măsoară 38 de cm înălţime. Statueta reprezinta un cavaler care ţine în mâini o sabie. El stă pe o rolă de pelicula cu 5 raze, fiecare reprezentând câte un departament din Academia de Film: actori, scenarişti, regizori, producători şi tehnicieni. Prima statueta Oscar i-a revenit actorului elveţian Emil Jannings, pentru filmele “The Last Command" şi "The Way if All Flesh”.