Parlamentul European şi Comisiei Europeană şi-au exprimat deseori interesul pentru asigurarea, cel puţin în viitorul apropiat, a necesarului de gaze pentru Uniunea Europeană şi o desprindere de actuala dependenţă a UE de resursele Ruseşti.
Proiectul Nabucco, în valoare de 10 miliarde de dolari, este susţinul, cel puţin la nivel declarativ de Uniunea Europeană şi de Statele Unite. Acesta ar trebuie să lege rezervele bogate din Asia de Europa, prin Turcia, Bulgaria, România, Ungaria şi Austria, ocolind astfel Rusia şi Ucraina.
Presiunea Rusiei asupra Uniunii Europene pentru stoparea acestui proiect este uriaşă. Lobby-ul împotriva Nabucco şi pentru proiectul South Stream, care ar veni prin Rusia şi Ucraina, este mai intens ca niciodată. Din fericire pentru noi, criza din ianuarie 2009 între Rusia şi Ucraina a înclinat balanţa către Nabucco, subliniind încă odată, dacă mai era necesar, instabilitatea balcanică în ceea ce priveşte securitatea energetică.
Rolul europarlamentarilor români la Bruxelles va fi extraordinar de important în susţinerea unui proiect care ar da un impuls foarte puternic unei economii afectate de criză. Noi aleşi vor avea o misiune de două ori mai dificilă în contextul crizei economice globale, în care state mult mai mari şi cu economii mai fragile se vor lupta fiecare pentru proiectul care le va aduce cel mai mare câştig.