Preşedintele Traian Băsescu a semnat, pe 19 martie, decretul privind revocarea din funcţia de procuror-şef adjunct al Secţiei Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a generalului maior magistrat Dan Voinea.
Secţia pentru procurori a CSM a decis, pe 12 martie, să dea aviz pentru revocarea lui Dan Voinea, acesta anunţând, după decizie, că îşi va depune la Consiliu cererea de pensionare. Între timp, el a contestat la CSM avizul de revocare.
Astfel, el susţine, într-o plângere adresată CSM, că i s-ar fi încălcat o serie de drepturi şi că revocarea sa ar fi ilegală.
În plângerea înaintată CSM, Voinea arată că Secţia pentru procurori nu era competentă să dea aviz pentru revocarea sa din funcţie. Magistratul arată că CSM este format din 23 de membri şi că avizul trebuia dat de plenul CSM, nu de o Secţie.
Voinea mai susţine că nu i s-a respectat dreptul la apărare, deoarece "Secţia pentru Procurori a CSM, sub presiunea procurorului general, a stabilit abuziv că avocatul ales de mine ar fi incompatibil, pentru că reprezintă în faţa Curţii Europene a Drepturilor Omului părţi vătămate din dosarele Revoluţiei şi Mineriadei, în care acuza Statul Român de tergiversarea acestor dosare", se arată în plângerea depusă la CSM.
Procurorul mai susţine că a fost împiedicat să administreze probele solicitate, martorii propuşi de el nefiind audiaţi.
Dan Voinea susţine, în aceeaşi plângere, că s-a încercat acreditarea ideii că el ar fi avut în instrumentare aceste dosare timp de 18 ani, "... un fals grosolan, uşor de dovedit chiar cu actele aflate la dosar – dosarele fiind în instrumentarea mea în perioada 1998-2000 (când le-am reunit prin verificări şi preluare de la secţiile de poliţie şi parchete din toată ţara, unde stateau în stadiu de nelucrare sau închise cu neîncepera urmăririi penale fără strângere de probe sau alte acte procedurale) şi 2006-2007, când a fost adoptată controversata decizie 610/2007 a Curţii Constituţionale", se mai arată în plângerea prealabilă înaintată Consiliului.
În plângerea respectivă, procurorul Voinea mai arată că mai mulţi membri ai CSM ar fi trebuit să se abţină de la votul avizului, având în vedere că "aveau un interes direct în sensul adoptării unei Hotărâri de avizare favorabilă a demiterii".
În acest sens, magistratul face referire la procurorul general Laura Kovesi, care "a cerut demiterea mea şi a promovat abuziv şi agresiv o campanie de presă împotriva mea", la ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, care "este promotorul cererii formale a cărei avizare s-a cerut CSM" şi la procurorul Dan Chiujdea, care s-a pronunţat o dată pe acest caz, în cadrul comisiei disciplinare a CSM care-l judecă pe Voinea.