Emil Boc a mai precizat că România aşteaptă semnarea Tratatului de la Lisabona de către Cehia, eveniment după care preşedintele CE va începe să-şi constituie echipa de comisari.
PSD consideră că "un asemenea anunţ făcut de un prim-ministru, care are mai puţin de 24 de ore de funcţie înainte, este de fapt o compromitere a şanselor domnului Cioloş".
Premierul Emil Boc a declarat de mai multe ori, în ultimele luni, că Dacian Cioloş este susţinut atât de Guvernul României cât şi de Preşedinţie pentru portofoliul Agriculturii din cadrul Comisiei Europene.
Dacian Cioloş este din Zalău, are 37 de ani şi este căsătorit. Cioloş are o experienţă de peste 10 ani în relaţia cu Comisia Europeană. În 1994 a absolvit Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj, Facultatea de Horticultură.
Este inginer agro-economist şi doctor în economia dezvoltării agricole, agroalimentare şi rurale. În perioada 1991-1996 Cioloş a efectuat stagii în ferme ecologice din Franţa. Începând cu anul 1997, timp de doi ani, Dacian Cioloş a fost stagiar la Bruxelles, divizia de dezvoltare rurală, perioadă în care a fost responsabil cu pregătirea programului SAPARD. Tot din 1997 este reprezentant în Comitetul Agricol la Consiliul European, membru al delegaţiei Comisiei Europenee.
Din 1999, Cioloş a fost coordonator al programelor de cooperare franco-române în dezvoltare agricolă, până în decembrie 2001. Din 2000 este membru al "Grupului din Bruges", grup european independent de analize şi propuneri privind Politica Agricolă Comună şi Uniunea Europeană. În perioada ianuarie 2005 – mai 2007, a fost consilier al ministrului agriculturii şi reprezentant în Comitetul Special Agricol la Consiliul European. În prezent este subsecretar de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
Recent, surse din CE au declarat pentru NewsIn că România nu are însă nicio şansă să obţină postul de comisar european pentru Agricultură şi nici un alt domeniu care ar include fonduri europene, iar anunţul că Parisul sprijină Bucureştiul în acest demers nu a fost deloc util. "Bucureştiul nu are nicio şansă pentru vreun portofoliu care ar implica fonduri europene", a spus un oficial al executivului european sub protecţia anonimatului. Deşi Dacian Cioloş este apreciat ca profesionist în etajele superioare ale Comisiei Europene, reputaţia lui nu este suficientă pentru a obţine dosarul agriculturii, ce implică peste o treime din bugetul UE.
După ce a susţinut România, Franţa exercită presiuni pentru ca Irlanda să facă lobby pentru portofoliul agriculturii în următoarea Comisie Europeană, o tentativă de apărarea a subvenţiilor agricole UE, relata săptămâna trecută Irish Times în ediţia electronică.
Coaliţia de guvernare de la Bucureşti, nu a reuşit în cele nouă luni de existenţă să se pună de acord cu privire la portofoliul de comisar pe care România îl vizează şi nici asupra candidatului, vehiculându-se şi numele social-democraţilor Vasile Puşcaş sau Adrian Severin, ultimii doi de la PSD. Cel mai nou nume vehiculat pentru acest post este chiar Cristian Diaconescu, unele surse politice precizând că acesta ar fi potrivit pentru portofoliul Extinderii. De altfel, Diaconescu a declarat într-un interviu pentru NewsIn că pregăteşte bilanţul activităţii sale la MAE, prilej de speculaţii în media că ministrul are alt plan de carieră.