Ana Maria Păcuraru: Cum văd oamenii din Elveția, Germania sau din Austria ce se întâmplă aici în România cu tot acest haos electoral?
Dr. URS GEHRIGER, jurnalist pe politică externă: Marile evenimente, căderea regimului Assad din Siria și, de asemenea, vizita lui Donald Trump în Paris și întâlnirea cu Zelenski de acolo au generat știrea zilei, iar în umbra acestui lucru, anularea alegerilor din România nu a primit destulă atenție din partea presei. Chiar și înainte, România nu prea a primit atenție, însă ceea ce s-a tot zvonit în rândul marii majorități a jurnaliștilor este că un candidat surpriză este un fascist, pro-Putin, un ultranaționalist. Așa îl vede presa din străinătate pe Georgescu. Așa este portretizat.
Ana Maria Păcuraru: Adică, permiteți-mi să fiu sinceră, în România, multe dintre posturile de știri, cu excepția noastră, îl văd pe domnul Georgescu astfel. Dar adevăratul joc este de ce fac asta. De ce poziția lor editorială politică este în acest fel, având în vedere că toate posturile de știri de aici sunt private, cu excepția unuia, iar asta este o altă poveste? Ceva interesant s-a întâmplat cu acel post de știri, TVR, canalul național al României. 3:55
Dr. Urs Gehriger, jurnalist pe politică externă: Inițial am venit aici să aflu cine este acel candidat de frunte, Călin Georgescu. Însă, înainte să pot aprofunda lucrurile, alegerile au fost anulate. Și ceea ce încerc să înțeleg este care sunt dovezile pentru această anulare. Există acuzații că a fost puternic susținut de Rusia. Iar cealaltă întrebare este: ce se va întâmpla acum? Vor ieși oamenii în stradă? Acceptă faptul că aceste alegeri le-au fost luate? Care sunt pașii următori? Aceste două întrebări m-au adus aici și, sincer să fiu, încă nu am ajuns la o concluzie. Nu știu, nu văd clar. Este foarte tulburător să vezi o țară democratică din Europa, cu o poziție geografică și politică atât de importantă – vecină cu Ucraina, membră puternică a NATO – și, dintr-o dată, să auzi că alegerile prezidențiale au fost anulată cu două zile înainte de a avea loc, mai ales când diaspora începuse deja să voteze.