Aproape 8% din familiile americanilor sunt în urmă cu plata ratelor, iar peste 3% au intrat în incapacitate de plată. Conform statisticilor publicate de această asociaţie bancară, peste două milioane trei sute de proprietari de locuinţe din America au fost ameninţaţi cu executarea silită în 2008. E o cifră record, cea mai mare înregistrată în ultimii 37de ani, de când această asociaţie şi-a început activitatea.
Conform analiştilor numărul executărilor silite va continua să crească până în 2011 pe fondul creşterii şomajului. Cele mai afectate state de criza de creditelor ipotecare sunt Nevada, Florida şi California, dar numărul celor care au restanţe la credinte a crescut în mai multe state ale SUA. Iniţial preţul caselor, în New York, nu a scăzut aşa de mult ca în alte state, dar odată cu concedierile masive de pe Wall Street din domeniul bancar numărul celor care nu îşi pot achita rata a crescut.
Preşedintele Barack Obama, a prezentat săptămâna aceasta un plan în val de 75 miliarde de dolari care îi va ajuta pe proprietari de case să îşi refinanţeze creditele, micşorând dobânda până la doi la sută. Acest proiect a declanşat un val de nemulţumiri în rândul celor care şi-au achitat împrumuturile şi acum se simt dezavantajaţi. Barack Obama le-a sugerat acestora că valoarea imobilelor va scădea vertiginos atâta timp cât vecinii lor vor intra în incapacitate de plată. Desemenea planul lui Barack Obama are principalul scop stabilizarea preţului caselor.