Avioanele MIG 21 Lancer pe care le are România ar trebui să asigure spaţiul aerian al Balcanilor. Ele trebuie însă să aterizeze doar la muzee până în 2012, pentru că nu vor mai avea dreptul să zboare din cauză că sunt prea vechi. Dacă va fi semnat un contract de achiziţie pentru avioane, România tot ar avea o problemă să respecte angajamentele faţă de NATO. Avioanele comandate ajung în cel puţin un an, iar piloţii trebuie instruiţi.
Americanii de la Lockheed Martin spun că România ar trebui să cumpere F16 pentru că sunt avioane produse de aliaţi. Suedezii de la SAAB afirmă că pot veni cu oferte mai avantajoase.
"Ne pregătim pentru o nouă ofertă din partea Suediei pentru România. Iniţial erau discuţii pentru 48 de avioane. De atunci, lucrurile s-au schimbat în economia mondială",a declarat Lasse Jansson, PR manager SAAB.
Producătorii spun că acest avion are unele dintre cele mai mici costuri operaţionale de pe piaţă. În plus, suedezii promit că dacă vom cumpăra aceste aeronave, toţi banii vor fi întorşi în România în firme care vor produce locuri de muncă.
În acest moment, pentru dotarea aviaţiei române se luptă Lockheed Martin cu avionul F16, SAAB care produce avionul Gripen, concernul EADS cu avionul Eurofighter, Boeing cu F18 şi francezii de la Dassault cu avionul Rafale.