"În 2005, cu intrare în vigoare în 2006, sub auspiciile Clubului de la Paris, a intervenit o reglementare internaţională, mai mult sau mai puţin echitabilă, rezultând că din cele 1,7 miliarde, practic, am avea dreptul la vreo 900 milioane dolari", a declarat Cristian Diaconescu în legătură cu datoria Irakului faţă de România.
Potrivit lui Diaconescu, până la finalul lui 2009, urmează să primim şase milioane dolari din datorie. Acesta a amintit că "există şi o oarecare temere din partea agenţilor economici români fie ei privaţi sau de stat, pentru că situaţia de securitate într-o ţară în care au loc 16 atentate pe zi este destul de complicată".
"Ceea ce mă preocupă este că nu avem un acord de livrare preferenţială a mărfurilor către Irak. Foarte multe state dintre cele care au accesat economic Irakul după Saddam Hussein au încheiat astfel de acorduri, pentru că atunci când au participat din punct de vedere militar şi politic la schimbarea sistemului din Irak au avut şi o strategie bine pusă la punct în legătură cu ce avea să se întâmple după stabilizarea situaţiei. Noi am participat cu mult entuziasm, cu multă determinare, dar nu am lucrat foarte sofisticat din acest punct de vedere", a adăugat Diaconescu care a subliniat că "Aşa cum am ştiut să fim parteneri oneşti din punct de vedere militar, la fel trebuie să gândim şi din punct de vedere economic".