Studiile vechi au pus accentul pe pădurile tropicale din America de Sud şi Asia, dar noi experimente au inclus şi pădurile tropicale din Africa, descoperind că acestea absorb mai bine de 4,8 miliarde de tone de dioxid de carbon în fiecare an. Studiul a mai arătat că în prezent copacii absorb o cantitate semnificativă de poluare de la fabrici şi maşini, dar dacă emisiile de carbon vor continua să crească, pădurile vor dispărea, cauzând un efect de „feed-back” care va accelera schimbarea climatului.
Cercetarea pădurilor tropicale africane, care a durat 40 de ani, a arătat că cel puţin în ultimii zeci de ani, fiecare hectar de pădure a absorbit cu 0,6 tone CO2/hectar mai mult în fiecare an. Dr. Simon Lewis, de la Universitatea din Leeds, autor al studiului a declarat: „Pădurile tropicale absorb 18% din dioxidul de carbon emis în atmosferă de combustibilii fosili, reducând considerabil rata de schimbare a vremii".
Se estimează că activitatea umană produce 32 de miliarde de tone de CO2 în fiecare an, dar doar 15 miliarde rămân în atmosferă pentru a influenţa clima. Noul studiu arată cu exactitate unde „dispar” restul de 17 miliarde de tone din fiecare an.