În urma unei sesizări făcute de NewsIn, Consiliul pentru Publicitate a analizat cazul reclamelor la masterat apărute în ultimele două săptămâni în cotidienele naţionale şi a decis că legalitatea acestor programe de studii poate fi confirmată numai de către Ministerul Educaţiei. Reprezentanţii Consiliul pentru Publicitate au decis sesizarea ministerului în această privinţă şi aşteaptă răspunsul în termen de 10 zile.
Universitatea "Spiru Haret" derulează o campanie publicitară agresivă în cotidienele naţionale, prin care anunţă că organizează înscrieri la zeci de programe de masterat la zi sau online, care, potrivit Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii din Învăţământul Superior , nu sunt autorizate.
Preţurile reclamelor pornesc, în medie, de la 5.000 de euro pe pagină pe zi şi de la 900 de euro pentru reclama timbru pe prima pagină, tot fără taxe. Reclamele la programele de masterat de la "Spiru Haret" menţionează legea în baza căreia a fost înfiinţată universitatea şi arată pagina din Monitorul Oficial dedicată programelor de studii acreditate sau autorizate să funcţioneze provizoriu.
Conform ARACIS, programele de masterat de la "Spiru Haret" nu sunt acreditate
Potrivit ARACIS, programele de masterat organizate de "Spiru Haret" nu sunt autorizate, unul dintre motive fiind că universitatea şi-a retras toate dosarele de la evaluările Agenţiei Române de Asigurarea Calităţii din Învăţământul Superior. Universitatea spune că nu este obligată să se supună evaluărilor ARACIS pentru că se supune evaluărilor unei agenţii externe, iar legalitatea programelor de studii nu poate fi contestată de ARACIS, ci de instanţă.
În prezent, legalitatea programelor de masterat ale universităţii nu au fost contestate în instanţă, ci numai programele de învăţământ la distanţă care sunt încă litigioase, o decizie judecătorească urmând să fie luată pe 6 octombrie.
Reclamele plătite de "Spiru Haret" apar în majoritatea cotidienelor naţionale, inclusiv în ziarele distribuite gratuit pe mijloacele de transport RATB şi Metrorex. Reprezentanţii ziarelor susţin că nu sunt obligaţi să verifice dacă informaţiile din reclamele sunt adevărate şi doar Ministerul Educaţiei e responsabil, dacă aceste reclame vor continua să apară.
În privinţa reclamelor Universităţii "Spiru Haret" nu au fost formulate reclamaţii nici la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului (ANPC), după cum au precizat reprezentanţii acestei instituţii.
Reprezentanţii Ministerului Educaţiei spun că instituţia cunoaşte situaţia în care se află Universitatea "Spiru Haret" care s-a limitat la a face reclamă unor masterate, fără a întreprinde însă vreun demers pentru a intra în legalitate. "Universitatea sfidează pur şi simplu ministerul, însă nu stăm cu mâinile în sân şi, la începerea anului universitar, vor fi luate măsurile care se cuvin", promit însă reprezentanţii ministerului.