Hotărârea a primit vot favorabil din partea tututor consilierilor, cu excepţia celor PSD. Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a precizat că va încheia un contract de leasing financiar pe 15 ani cu societatea care deţine imobilul unde se va muta primăria, pentru ca acesta să rămână în proprietatea municipalităţii.
Primăria Capitalei va funcţiona, astfel, timp de trei ani, într-un imobil de pe Splaiul Independenţei. După terminarea lucrărilor de consolidare a sediului de pe Bulevardul Regina Elisabeta, municipalitatea va reveni în vechiul sediu, însă va continua să achite chiria, al cărei cuantum va putea fi renegociat.
Proiectul de hotărâre privind mutarea primăriei prevede închirierea a 12.556 de metri pătraţi într-o clădire de pe Splaiul Independenţei. Firma care deţine clădirea, SC Iliotomi Grup SRL, are un capital social de 200 de lei şi este proprietatea lui Antonios Tsesmetzis, conform datelor înregistrate la Registrul Comerţului.
Potrivit bilanţului pe 2008, depus la Ministerul Finanţelor, firma are datorii totale de 38,63 milioane lei, iar pierderile pe anul fiscal 2008 au fost de 4,36 milioane lei.
Pe 30 septembrie, Consiliului General al Municipiului Bucureşti a respins hotărârea de mutare a primăriei în sediul de pe Splaiul Independenţei.
Lucrările de consolidare a sediului Primăriei Capitalei, care l-au determinat pe primarul general, Sorin Oprescu, să avanseze necesitatea mutării în altă clădire, se vor desfăşura numai la subsolul clădirii, prin metoda izolării seismice, după cum se arată în studiul de fezabilitate. Structura clădirii va fi rigidizată prin două centuri care vor avea rolul de a susţine imobilul şi de a prelua undele seismice.
Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, şi predecesorul său, Adriean Videanu, au avut viziuni diferite cu privire la consolidare. Videanu a declarat, în timpul mandatului său, că lucrările nu vor afecta activitatea Primăriei Capitalei, soluţia tehnică pentru punerea în siguranţă a imobilului permiţând acest lucru. "Consolidarea se va face prin metoda izolării seismice a bazei clădirii, care afectează doar subsolul primăriei", spunea Videanu.
Oprescu a spus, încă de la instalarea în funcţie, că soluţia lui Videanu nu este fezabilă, deoarece activitatea administrativă nu poate continua în timpul lucrărilor, iar costurile sunt foarte mari. "Din experienţa pe care o am de la Spitalul Municipal, ştiu ca nu se poate lucra în timp ce se consolidează o clădire. Soluţia propusă este una japonezo-americană, care costă foarte mult şi nu pot fi de acord cu ea", a spus Oprescu.
Consolidarea clădirii Primăriei Capitalei va costa 52,13 milioane lei (12,4 milioane euro), licitaţia urmând să se desfăşoare pe 19 noiembrie, iar durata lucrărilor va fi de 30 de luni, conform unui anunţ de participare postat pe site-ul guvernamental de licitaţii publice. Conform memoriul tehnic care face parte din documentaţia de licitaţie, consolidarea nu presupune mutarea sediului Primăriei Municipiului Bucureşti, aşa cum susţine primarul Sorin Oprescu.