"Organizarea concursurilor de director depinde de apariţia şi promulgarea legii şi de elaborarea metodologiiilor, iar în momentul în care baza legală şi normativă va fi gata, le voi aplica instantaneu", a precizat Cristian Alexandru,şeful Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti.
Concursurile pentru numirea şefilor de şcoală au fost suspendate în aprilie 2007 printr-un ordin al ministrului de atunci al Educaţiei, Cristian Adomniţei, iar numirile au fost făcute, din acel moment, de către inspectorii şcolari generali, numai prin delegaţie sau detaşare.
Astfel, în ultimii trei ani, nu s-au mai organizat concursuri pentru posturile de director, numirile ajungând să se facă abuziv, potrivit fostului ministru Ecaterina Andronescu. În Capitală, peste 90 de directori de şcoli au fost schimbaţi numai la începutul acestui an şcolar.
În prezent, peste 6.200 din totalul celor 10.890 de directori şi directori adjuncţi care conduc şcolile româneşti sunt numiţi prin delegaţie, iar circa 4.500 dintre ei au fost schimbaţi numai la începutul acestui an şcolar, potrivit datelor furnizate de Ministerul Educaţiei.
Fostul ministru Ecaterina Andronescu a emis, la jumătatea lunii septembrie, un ordin prin care responsabilitatea numirii directorilor de şcoală şi a adjuncţilor acestora trecea de la inspectoratele şcolare la Ministerul Educaţiei.
"Începând de la data intrării în vigoare a prezentului ordin, încetează toate detaşările în interesul învăţământului pentru funcţiile de conducere în unităţile de învăţământ preuniversitar de stat şi pentru funcţiile de îndrumare şi control din inspectoratele şcolare dispuse pentru anul 2009-2010 prin decizie a inspectorului şcolar general. Pe aceeaşi dată se abrogă şi prevederile legale care abilitau inspectorii şcolari generali de a face detaşări în interesul învăţământului pentru funcţiile de conducere, de îndrumare şi control", se arăta în ordinul semnat de ministrul Andronescu.
"Am primit sute de reclamaţii de la directorii demişi. Anul acesta, s-a ajuns la situaţii absurde. Directori care ocupau postul prin concurs au fost anunţaţi prin fax, înainte de expirarea directoratului, că nu mai sunt în funcţie. Am încercat să discut cu inspectorii şi să-i trag la răspundere. Mi-au zis că nu i-am numit eu, ci filialele locale ale partidului, aşa că nu trebuie să-mi dea mie socoteală, ci politicului local", justifica Andronescu ordinal citat, în condiţiile în care demersul său a fost acuzat drept intervenţie politică.
Ordinul a fost anulat de ministrul în exerciţiu, Emil Boc, iar în prezent numirile se fac tot pe bază de delagaţie de la inspectoratele şcolare.