Peisajele de la malul mării şi arhitectura veche, dar şi mulţimea de biserici din fiecare piaţă, cam 400 dacă stai să le numeri, una mai frumoasă decât cealaltă, nu au cum să treacă neobservate.
Când ajungi în cartierele obişnuite, pe străzile gălăgioase, întortocheate şi foarte înguste cu haine întinse la uscat printre clădiri, te vei bucura de artiştii de stradă şi de spectacolele cu marionete, de muzica tradiţională, de dialectul inconfundabil şi de pofta de viaţă a localnicilor.
Napoli e încărcat de un farmec pur mediteranean, pe care-l simţi ori plimbându-te pe Corso, printre magazine cu mărfuri îmbietoare, ori intrând în vorbă cu italienii exuberanţi care te vor face mai mult ca sigur să zâmbeşti.
Să-ţi faci timp să ajungi şi în zona cuprinsă între Piazza Garibaldi şi Via Toledo, adică în zona veche a oraşului. Străzile principale de aici sunt construite exact pe structura vechilor străzi romane. În centrul istoric se află Piazza del Gesu Nuovo. Nu departe este Domul, unde într-o capelă se află în păstrare recipientele ce conţin sângele lui San Gennaro, patronul oraşului.
Napoli este cunoscut pentru castelele sale: Castel dell’Ovo, parte integrantă a Golfului, care datează de pe vremea grecilor antici, Castel Capuano construit de Guglielmo I, Castelul Maschio Angioino sau „Castel Nuovo“, cum mai este numit, sunt câteva dintre castelele ce atrag turiştii.
Piazza del Plebiscito e una dintre cele mai mari pieţe din Napoli, unde au loc multe manifestaţii şi concerte de amploare. O altă piaţă îndrăgită de napoletani este Piazza Dante. Vezuviul şi ruinele anticului oraş Pompei, precum şi croazierele către celebrele insule Capri şi Ischia sunt argumente în plus pentru a vizita Napoli.
După ce ai colindat oraşul, mirosul de pizza te va purta către L'Antica Pizzeria "Da Michele" care se spune că e veche din 1870 şi cum italienii sunt mari microbişti, se laudă că Maradona ar fi trecut pragul pizzeriei. Unde mai pui că dacă ai noroc ţi se va cânta şi o serenadă napoletană.
Legenda spune că în secolul al XVIII-lea săracii din Napoli obişnuiau să pună sos de roşii peste pâinea lor plată. Aşa s-a născut pizza. Cu timpul a câştigat popularitate şi turiştii veneau special în zonele sărace din Napoli pentru a gusta faimosul preparat italian.
Napoli a fost de-a lungul timpului o adevărată sursă de ispiraţie pentru marii artişti. Stendhal a scris despre oraşul italian: "Nu voi uita niciodata Via Toledo şi nici toate celelalte cartiere din Napoli. Pentru ochii mei este, fără a exista loc de comparaţie, oraşul cel mai frumos din univers“.
Cele mai bune comentarii vor fi premiate săptămânal cu două bilete de avion dus-întors către destinaţia propusă. Postează şi tu un comentariu cu cele mai atractive obiective turistice din destinaţia propusă de noi şi spune-ne cu cine ai pleca în vacanţă dacă ai câştiga.
Citiţi regulamentul concursului