Conceput special pentru a fi inima Spaniei, Madridul a avut menirea istorică de a asigura unitate şi funcţionalitate puternicului imperiu iberic dezvoltat de monarhii secolelor XV - XVI. Poziţia sa geografică, prea în interiorul ţării, îl expune unor condiţii climatice extreme, vara temperaturile trecând în mod frecvent de 35 de grade, iar senzaţia de aer irespirabil este accentuată şi de poluarea excesivă, care face din Madrid una dintre cele mai poluate mari capitale ale Europei, alături de Roma.
Există însă suficiente elemente care să compenseze aceste inconveniente, iar o dată lăsat în voia lor poţi plonja liniştit în istoria şi cultura acestui oraş care atrage anual patru milioane de vizitatori şi unde îşi are sediul Organizaţia Mondială a Turismului.
Ritmurile nocturne şi alipirea la mareea de oameni care străbate pe jos, în toiul nopţii, largile bulevarde, ar trebui să constituie finalul unei zile de vizită începută în liniştea dimineţii la Puerta Del Sol, kilometrul zero al oraşului. Este locul unde inclusiv madrilenii se adună la trecerea dintre ani, pentru a asculta cele 12 bătăi ale orologiului şi a mânca 12 boabe de strugure, conform tradiţiei.
Vechiul Madrid se află în apropiere şi vă aşteaptă. Mergeţi de la Puerta del Sol pe Calle Alcala, una dintre primele artere ale oraşului, presărată de o parte şi de alta cu restaurante bune şi magazine şic, deasupra cărora se află impresionante construcţii în stil baroc spaniol. Aşa ajungeţi într-unul din locurile simbol ale capitalei, Plaza de Cibeles. Aici pot fi admirate fântâna Cibeles, construcţie veche de aproape două secole şi jumătate, clădirea Băncii Spaniei (1891), Palatul Buenavista - fostă reşedinţă a ducilor de Alba, Palatul Linares şi Palatul Comunicaţiilor, care acum foloseşte drept sediu primăriei Madridului.
În apropiere de Puerta del Sol se află Plaza Mayor şi luând-o apoi pe Calle Bailen ajungeţi la impozanta catedrală neo-barocă La Almudena, situată chiar în faţa Palatului Regal. Ea a fost sfinţită în 1993 de papa Ioan Paul al II-lea, însă îi lipseşte rafinamentul şi frumuseţea unei catedrale de epocă.
În ceea ce priveşte Palatul Regal, construcţia sa a început în 1783, pe locul fostei cetăţi musulmane a emirului Muhammad ben Abd al-Rahman. Palatul este în stil neo-clasic şi are un aer destul de auster. Camerele sunt decorate bogat, stil rococo, iar muzeul Palatului, La Real Armeria, prezintă o colecţie interesantă de armuri.
Cel mai mare muzeu madrilen este Prado, extins şi modernizat în 2007. Inima sa bate însă într-un frumos edificiu din aripa Villanueva, din secolul al XVIII-lea. El Prado prezintă colecţiile tuturor regilor Spaniei, de la Carol Quintul, iar vizitatorii mai pot descoperi o impresionantă panoramă a artei spaniole, dar şi picturi flamande şi italiene.
Turiştii beneficiază de facilităţi substanţiale în vizitarea obiectivelor. Madrid Card Cultura este un abonament pe o zi, două sau trei, cu preţuri de 28, 32 şi 36 de euro şi care oferă acces la aproximativ 40 de muzee din capitală (inclusiv Prado). Madrid Card e ceva mai scump (42 euro / o zi, 55 euro/ două zile şi 68 euro - trei zile), dar el asigură, în plus, şi transportul public, accesul la autobuzele panoramice Madrid Vision, un tur al Madridului vechi (doar sâmbăta), un ghid şi o hartă a oraşului.
În Madrid nu există probleme de cazare, oraşul fiind împânzit de pensiuni şi hosteluri. Pentru sejururi mai lungi de patru-cinci nopţi preţurile pot fi chiar negociate. Cele mai ieftine camere costă 15 euro/persoană/noapte, dar în astfel de cazuri duşul se găseşte la capătul coridorului, în timp ce preţurile medii, la hoteluri, variază între 40 şi 60 de euro.
Bucătăria este diversificată şi personalizată prin celebrele baruri Tapas, în care se serveşte şi o gustare a cărei concepţie este la inspiraţia patronului: anşoa pe felii de pâine prăjită cu chorizo, felii de şuncă cu salată, mini-paella cu sardine, ciuperci şi usturoi cu hamsii, etc. La un restaurant obişnuit preţul mediu al unei mese, pentru o persoană, variază între 15 şi 25 de euro.
Perioada ideală pentru vizitat este primăvara, pe 15 mai fiind San Isidro, sărbătoarea patronului oraşului. Urmează zece zile de spectacole şi festivaluri în tot Madridul, iar momentul culminant este o săptămână de corride.
Cele mai bune comentarii vor fi premiate săptămânal cu două bilete de avion dus-întors catre destinatia propusă. Postează şi tu un comentariu cu cele mai atractive obiective turistice din destinaţia propusă de noi şi spune-ne cu cine ai pleca în vacanţă dacă ai câştiga.
Citeşte regulamentul concursului