Primarul Bistriţei, Ovidiu Creţu, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că ziua de 11 iunie a fost declarată zi de rugăciune pentru Bistriţa deoarece se comemorează un an de la incendiul care a cuprins turnul bisericii şi o parte din şarpantă, iar seara de la 19.40 clopotele tuturor bisericilor din Bistriţa vor începe să bată timp de cinci minute. Apoi a avut loc un concert de muzică religioasă, pregătit să aibă loc în incinta Bisericii Evanghelice în eventualitatea în care la el vor dori să asiste mai puţin de o mie de oameni.
Până acum, pentru reabilitarea Bisericii s-au cheltuit peste 760.000 de lei. Au fost executate lucrări la restaurarea şarpantei, la desfacerea învelitorii, s-a făcut izolaţia bolţii, au fost construite platforme de lemn în interiorul bisericii şi al turnului, a fost executată împământarea şi s-a montat şi paratrăsnetul. Totodată, au început lucrările la sol a şarpantei turnului şi s-a construit schela metalică în jurul turnului.
„În 11 octombrie a.c. vom auzi din nou clopotele bisericii, vor fi sfinţite, se anunţă o sărbătoare mare la care ne aşteptăm la o participare numeroasă inclusiv din străinătate. Clopotele vor fi noi, se toarnă acum în Austria şi reprezintă o donaţie a Asociaţiei Saşilor Transilvăneni. E posibil ca odată cu montarea clopotelor să montăm şi acoperişul turnului, dar probabilitatea nu e foarte mare. Eu apreciez că în noiembrie vom avea acoperiş la turn” , a declarat Ovidiu Creţu.
Pe de altă parte, municipalitatea poartă negocieri cu o firmă din Germania pentru amplasarea unui lift care să ducă turiştii în turnul bisericii. Liftul ar costa între 65.000 de euro cel mai ieftin şi 75.000 de euro cel mai scump.
Un incendiu devastator care a izbucnit în 11 iunie 2008 la ora 19.40 a cuprins schela din lemn ce înconjura Biserica Evanghelică din Bistriţa, monument din secolul al XIV-lea, ajungând până în turn. Turla şi două turnuleţe au fost distruse în totalitate, dar şi o parte din şarpantă. Dousprezece echipaje de pompieri din Bistriţa-Năsăud, Cluj şi Mureş au luptat timp de trei ore cu focul. Pagubele au fost estimate de evaluatori la peste un milion de euro.
Autorii incediului sunt trei copii minori de etnie romă, cu vârste între 12 şi 15 ani, care se ocupau cu colectarea fierului vechi. Din cauza faptului că erau minori ei nu au fost nici arestaţi, nici reţinuţi.