Astfel, începând de anul viitor şi până în 2013, cheltuielile CE pentru cercetarea în domeniul tehnologiilor informaţionale viitoare vor creşte de la 100 milioane euro la 170 milioane euro.
Printre ideile ce fac parte din noua strategie europeană a Comisiei se numără realizarea de computere mai sigure şi mai rapide, care pot procesa o capacitate nelimitată de informaţii, calculatoare care imită creierul uman şi care pot funcţiona chiar dacă anumite părţi ale hard-ului sunt afectate, cărucioare controlate cu puterea minţii sau roboţi de companie.
În ultimii 15 ani, CE a cheltuit pentru programe de cercetare multidisciplinară şi tehnologii informaţionale ale viitorului aproape 1,3 miliarde euro.
"Europa trebuie să fie inventivă şi curajoasă, mai ales în perioade de criză. Descoperirile ştiinţifice revoluţionare constituie oportunităţi enorme şi noi avem nevoie de cele mai bune minţi din cele 27 de state membre pentru a deveni lider în tehnologii informaţionale ale viitorului care pot oferi soluţii pentru cetăţenii europeni în domenii precum sănătatea, schimbările climatice, îmbătrânirea populaţiei sau securitate", a declarat comisarul european pentru societatea informaţională şi media, Viviane Reding.