Patru dintre aceste cazuri vizează piaţa internă a gazului şi energiei electrice şi capacităţile de transport şi de stocare a gazelor şi a energiei electrice. Bruxelles-ul reproşează Guvernului de la Bucureşti că nu a dovedit transparenţă în ceea ce priveşte accesul la reţelele de gaz natural şi că nu a adoptat măsuri eficiente pentru remedierea situaţiei.
În plus, Comisia critică România şi pentru că a aplicat preţuri reglementate în cazul consumatorilor non-casnici de electricitate şi că nu a informat executivul comunitar despre obligaţiile din domeniul serviciilor publice. Astfel, au fost încălcate prevederile directivei referitoare la normele comune ale pieţei interne în domeniu.
Procedura de infringement are trei faze. Dacă la două luni după trimiterea scrisorii, statul avertizat nu dă nici un răspuns plauzibil, Comisia trimite un aviz. Peste alte două luni, dacă statul nu răspunde din nou.
În 2008, Comisia Europeană a declanşat 38 de acţiuni împotriva ţării noastre, pentru nerespectarea obligaţiilor europene. 13 dintre acestea priveau incompatibilitatea normelor juridice cu legislaţia comunitară sau aplicarea lor incorectă, iar 25 se refereau la necomunicarea măsurilor de aplicare a directivelor comunitare. Deşi numărul acţiunilor pare mare, la sfârşitul anului trecut, România era ţara cu cele mai puţine proceduri de infringement lansate.