Îşi vor relua activitatea însă numai celelalte cabinete din clinică, nu şi cele de fertilizare. Până atunci, specialişti ai Ministerului Sănătăţii vor veni să analizeze probele pe care procurorii DIICOT le-au pus sub sechestru.
"Redeschiderea clinicii Sabyc este posibilă. Din punctul meu de vedere,
redeschiderea clinicii de fertilizare in vitro este în regulă, deoarece
nu i-am retras acreditarea. Deocamdată, clinica îndeplineşte condiţiile
clinice şi nu am informaţii de la Colegiul Medicilor cu privire la
medicii care lucrează acolo. Dacă, în final, Colegiul Medicilor va
decide să ridice dreptul de practică medicilor care lucrează acolo, vom
putea face ceva. Deocamdată, însă, clinica funcţionează sub prezumpţia
de nevinovăţie", a spus directorul Agenţie Naţionale de Transplant, Victor Zotta..
Clinica Sabyc a primit acreditarea de funcţionare din partea Agenţiei Naţionale de Transplant în urmă cu o săptămână, pe 15 iulie, potrivit directorului ANT. "În ultimii trei ani, s-au investit sute de mii de euro în acea clinică, deoarece patronii au văzut că nu pot primi acreditarea fără a îndeplini toate condiţiile. Când voi fi înştiinţat că s-au adus oficial modificări la dosarul clinicii, că medicii de acolo nu mai lucrează sau că s-a prăbuşit un perete, voi putea interveni", a mai spus Zotta.
Patronul clinicii Sabyc, Harry Mironescu, care a fost arestat preventiv pentru trafic de ovule, a mai fost cercetat în 2005 de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru aceeaşi faptă, dar a scăpat din cauza unor lacune legislative, potrivit motivării Tribunalului Bucureşti.
Tribunalul Bucureşti a emis, luni, 20 iulie, mandate de arestare pentru 29 de zile pentru cele trei persoane acuzate că ar fi "capii" reţelei de trafic internaţional de ovule în care este implicată clinica Sabyc. Decizia privind mandatele de arestare pe numele patronului clinicii Sabyc, Harry Mironescu, fiului acestuia, Yair Miron, medic rezident la clinică, şi pe numele Ceciliei Borzea, persoana care se ocupa de relaţii cu clienţii, nu este definitivă, ea putând fi atacată cu recurs.