Directorul Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii Constanţa, Adrian Mânăstireanu, a susţinut o conferinţă de presă în care a prezentat rezultatele acordului încheiat, la sfârşitul lunii septembrie, între instituţia pe care o conduce şi Aquariumul din China. Acesta a precizat că, în cadrul vizitei oficiale a delegaţiei române, s-a stabilit ca delfinariul din Constanţa să cumpere trei exemplare de delfin din Beijing.
"Este vorba despre două femele şi un mascul, în vârstă de şapte ani, care fac parte din aceeaşi specie ca şi Mark (n.r. fostul delfin din Constanţa, care a murit în acest an)", a declarat Mânăstireanu. Potrivit acestuia, costurile totale ale tranzacţiei sunt de 16 miliarde de lei vechi. Acestea includ atât costul delfinilor, al transportului, cât şi instruirea a doi antrenori români în China şi aducerea a doi antrenori chinezi în Constanţa pentru două luni.
Cristian Darie, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, instituţie de care aparţine delfinariul, a precizat că mai sunt de pus la punct detaliile transportului. "Un delfin nu poate sta în afara bazinului mai mult de 16-18 ore. Ne trebuie un avion care să poată parcurge distanţa de 8.000 de kilometri fără escală", a precizat acesta.
Mânăstireanu speră ca mamiferele să ajungă în ţară în cel mult trei luni.
Delfinul Mark, care era singurul delfin al Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii Constanţa, a murit la începutul lunii iulie. Mark avea 31 de ani, din care 23 au fost petrecuţi în captivitate. În mod normal, speranţa de viaţă a unui delfin este de 30 de ani. Mark făcea parte din specia Tursiops truncatus ponticus, una dintre cele trei specii de delfini care trăiesc în Marea Neagră.