Manifestaţia paşnică, organizată de ONG-ul "Forumul pentru adunare civilă", a strâns simpatizanţi ai partidelor de dreapta şi de extremă-dreaptă, mai ales membri ai Gărzii maghiare, în Piaţa Eroilor.
Deputaţii socialişti vor depune luni o "moţiune de cenzură constructivă", pentru instalarea la conducerea guvernului a actualului ministru fără etichetă al economiei, Gordon Bajnai, oficial desemnat candidat de către socialişi, în congresul de duminică, şi susţinut de liberali.
Această metodă permite schimbarea premierului fără dizolvarea Parlamentului şi fără organizarea de alegeri anticipate, în condiţiile în care socialiştii au căzut în sondaje în beneficiul opoziţiei conservatoare, din cauza crizei economice. Votul asupra moţiunii va avea loc la 14 aprilie.
Unul dintre organizatorii protestului, celebrul arhitect Imre Makovecz, a anunţat că, dacă manifestaţia va rămâne fără efect, vor avea loc noi proteste, pentru obţinerea alegerilor anticipate.
Ferenc Gyurcsany, care conducea de un an un guvern minoritar, îşi anunţase în mod suprinzător retragerea în 21 martie. Gyurcsany nu fusese în măsură să reunească o majoritate parlamentară pentru vastul pachet de reforme necesar pentru a scoate ţara din una dintre cele mai grave crize economice şi financiare din istoria sa. Ulterior, el a anunţat că demisionează şi de la conducerea partidului.
Bajnai spusese luna trecută că Ungaria trebuie să adopte majoritatea planurilor de ajustare financiară în prima jumătate a anului, din cauza riscului unei crize monetare, şi ar trebui să îşi accelereze aderarea la Zona euro. "Ori avem grijă de criză, ori criza va avea grijă de noi", a declarat Bajnai cotidianului Nepszabadsag.
Întrebat recent ce se va întâmpla dacă guvernul socialist minoritar ar întâmpina rezistenţă şi nu ar reuşi să îşi treacă prin Parlament măsurile, Bajnai a spus: "Atunci vom avea o criză monetară în Ungaria încă de anul acesta, care ar putea distruge economia şi diviza societatea".