"Ca supraveghetor, cea mai urâtă faptă pe care o am în vedere atunci când mă gândesc să propun o sancţiune este minciuna. Atunci când se trimite conştient o raportare care nu reflectă realitatea dintr-o bancă, nu mi se dă posibilitatea să realizez o analiză corectă şi o prognoză cu privire la evoluţia instituţiei respective în următoarele patru-şase luni", a precizat Cinteză.
Potrivit acestuia, Banca Naţională a României a aplicat în 2009 mai puţine sancţiuni decât în anii anteriori, dar duritatea şi impactul acestora în sistem au fost mult mai mari.
"Nu toţi conducătorii de bănci sau de departamente, care au plecat anul acesta, au renunţat de bunăvoie la funcţie sau au fost schimbaţi pentru că aşa au dorit acţionarii. Nu, a fost solicitarea BNR. Nu facem din asta un caz public, nu ne apucăm să emitem ordine. Discutăm cu acţionarii, cărora le dăm un termen până la care să adopte ei o astfel de măsură. Altfel, dacă ar apărea public ca o sancţiune a BNR, s-ar induce un risc puternic asupra băncii respective", a explicat Nicolae Cinteză. Citeşte mai mult