Fostă adjunctă a Laurei Codruța Kovesi pe când aceasta conduce Ministerul Public, Scutea era secretar de stat în Ministerul Justiției în momentul OUG 13 și este cea care l-a convins pe Florin Iordache să introducă un prag de 10 zile până la intrarea în vigoare a prevederilor, lucru ce a permis oprirea la timp a acestora în urma abrogării decise de Guvern ca urmare a protestelor masive de stradă.
"Gabriela Scutea a avut cea mai solidă prestație și cel mai solid dosar profesional. Proiectul de management al doamnei Scutea a fost cel mai bun", a fost caracterizarea făcută de Cătălin Predoiu în momentul anunțării desemnării pentru șefia Parchetului General.
Ea a mai candidat, fără succes, pentru funcția de procuror general și cea de șef al DNA, însă nu a fost pe placul fostului ministru al Justiției, Tudorel Toader, mai ales că Gabriela Scutea a fost unul dintre magistrații vocali care au protestat, inclusiv la Bruxelles, împotriva modificărilor PSD la legile Justiției.
Gabriela Scutea a intrat în magistratură în 1995, activând pe rând la Parchetul de pe lângă Judecătoria Rupea (1995-1997), Parchetul de pe lângă Judecătoria Brașov (1997-1998), Parchetul de pe lângă Tribunalul Brașov (1998 -2005) și Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Brașov (2005-2006).
Din 2006 intră în rândul procurorilor de la Parchetul General, fiind și adjunct al procurorului general Laura Codruța Kovesi până în 2013.
Între septembrie 2013 și ianuarie 2016 a fost Înalt reprezentant al Ministerului Justiției pentru relația cu Comisia Europeană pe aspectele referitoare la îndeplinirea condiționalităților stabilite în cadrul MCV.
Ulterior avea să fie numită de pe atunci premierul Dacian Cioloș secretar de stat în Ministerul Justiției, de unde s-a întors ulterior în magistratură ca prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Brașov, potrivit B1.ro.