"Sunt convins că CIJ va decide că declararea unilaterală a independenţei Kosovo încalcă legislaţia internaţională. (...) Nu văd nici măcar un argument juridic", a declarat Tadici într-un interviu acordat cotidianului sârb Vecernje Novosti.
Potrivit şefului statului, o astfel de decizie negativă a Curţii privind proclamarea independenţei de către Kosovo ar putea determina unele state, care au recunoscut independenţa, să-şi "revizuiască poziţia".
Independenţa Kosovo a fost recunoscută până în prezent de 60 de ţări, printre care Statele Unite şi 22 dintre cele 27 de ţări din Uniunea Europeană.
Autorităţile de la Priştina au proclamat independenţa la 17 februarie 2008. Belgradul, care consideră Kosovo în continuare drept o provincie a Serbiei, a reuşit să convingă anul trecut la Adunarea Generală a ONU să ceară CIJ să se pronunţe privind legalitatea acestei independenţe.
Curtea a confirmat în luna aprilie că a primit argumentarea juridică a Serbiei şi Kosovo cu privire la independenţa regiunii, cât şi argumentele altor 35 de state membre ONU, dintre care 21 au recunoscut independenţa Kosovo.
"Mai important este însă ca opinia Curţii să dea posibilitatea de a lansa noi negocieri. Serbia este pregătită, în orice moment, să negocieze din nou cu albanezii din Kosovo pentru a găsi o soluţie permanentă şi durabilă", a adăugat Tadici.
Autorităţile de la Priştina au respins însă orice eventuale negocieri, spunând, la rândul lor, că CIJ va confirma legalitatea proclamării independenţei.