"În primele trei luni din 2009, chiriile pentru spaţiile comerciale stradale din Bucureşti s-au redus cu 30%-50%, acelaşi trend înregistrandu-se şi în principalele oraşe ale ţării", a declarat, pentru NewsIn, consultant vanzări / închirieri spaţii comerciale în cadrul agenţiei imobiliare Euroest Ovidiu Stici.
Şi compania de consultanţă imobiliară Regatta confirmă o scădere a chiriilor percepute pentru spaţiile comerciale din Capitală, în perioada analizată, cu circa 20-30% faţă de cele înregistrate în ultimul trimestru din 2008.
Astfel, pe Bulevardul Magheru - zona Piaţa Romană – preţul pe metrul pătrat a scăzut de la aproximativ 160 euro, cât se cerea în ultimele luni ale anului trecut, la 112-120 euro. Pe altă arteră comercială a Capitalei, Calea Victoriei, un metru pătrat se închiriază acum cu circa 90-100 de euro, cu circa 30 de euro mai puţin decât în ultimele trei luni ale anului trecut, potrivit datelor prezentate de Regatta.
Scăderile cu 30% ale chiriilor pentru spaţiile comerciale de pe marile bulevarde al Capitalei este confirmată şi de ultimul studiu realizat de firma de consultanţă CB Richard Ellis Eurisko. "Studiul realizat de noi arată că nivelul chiriilor în primul trimestru din 2009 pentru un spaţiu comercial de top situat pe o arteră comercială importantă a scăzut cu aproximativ 30% faţă de ultimul trimestru din 2008. Vorbim, însă, de o chirie, în ultimul trimestru al anului trecut, la un nivel extrem de ridicat în condiţiile existente de piaţă", a declarat Luiza Moraru, Head of Retail Department CBRE Eurisko.
Efectele renegocierii contractelor de închiriere semnate înainte ca turbulenţele economice să se facă simţite în România vor lovi în principal proprietarii care deţin spaţii situate pe marile artere comerciale ale Capitalei. "Cele mai afectate vor fi în continuare spaţiile stradale, în special Calea Victoriei, unde proprietarii ajunseseră în 2008 la preţuri foarte mari", a agăugat Ovidiu Stici. Potrivit Euroest, chiriile vor continua să scadă, cel puţin până în toamnă, dar într-un ritm mai puţin accentuat, în medie cu 15%. .
Renegocierea contractelor a început să se facă simţită şi în malluri. "În toate mallurile deschise în 2007 şi 2008, poate chiar şi înainte de această perioadă, au avut loc indexări. În prezent, din cauza situaţiei dificile de pe această piaţă, se doreşte renegocierea chiriilor, dar asta depinde de la caz la caz de tipul contractului, de spaţii şi de nivelul stabilit la început. Marja de renegociere medie, dorită şi acceptată atât de proprietari, cât şi de chiriaşi este de 30%", a precizat Costel Alecu, manager al Departamentului Retail şi Industrial al companiei Regatta.
Firma de consultanţă CBRE Eurisko consideră însă că reduceri semnificative ale chiriilor la spaţiile comerciale se întâlnesc în principal la mall-urile care nu au performat din punct de vedere al traficului. "La mallurile care nu au performat la anumite criterii şi care au un spaţiu de neocupare peste medie se poate înregistra o reducere a chiriei de bază cu până la 30-40%. În centrele comerciale care au un trafic ridicat, reducerea chieri nu poate depăşi 10-15%", a precizat Luiza Moraru.