În raport, Beijingul vorbeşte despre "progrese notabile, cantitative şi calitative" în privinţa drepturilor omului în domeniile educaţiei, culturii şi sănătăţii. Raportul mai spune că "democraţia şi statul de drept" au "progresat" în această ţară.
El enumeră promulgarea a "250 de legi pentru protejarea drepturilor omului" în cursul ultimilor 30 de ani, ce includ implementarea unui "sistem juridic bazat pe Constituţie".
China recunoaşte totuşi unele probleme: "caracterul insuficient al siguranţei la locul de muncă", "neadaptarea serviciilor de sănătate publică, sistemul de securitate socială care nu este conceput suficient de bine", fără a mai vorbi despre "munca titanică" de protejare a mediului sau problemele din siguranţa alimentară. Ea promite un plan de acţiune pentru 2009-2010 destinat echilibrării dezvoltării oraşelor-sat cu accent pe "binele populaţiei".
Însă, potrivit Amnesty International, majoritatea subiectelor problematice sunt evitate cu grijă. "Guvernul chinez nu face referire la criza actuală din Tibet, la gravele măsuri de reprimare împotriva uigurilor din regiunea Xinjiang, la persecuţiile ce vizează unele religii", explică organizaţia.
În general, raportul naţional al Chinei "nu enumeră cele mai presante chestiuni", a spus Roseann Rife, responsabilă a Amnesty. "Ignorarea gravelor încălcări ale drepturilor omului în această ţară subminează spiritul procesului EPU", a subliniat ea.
Consiliul pentru drepturile omului prevede o informare în acest domeniu pentru cele 192 de state din ONU o dată la patru ani.