Majoritatea populaţiei se opune organizării unui scrutin anticipat şi pleadează pentru alegerea directă a preşedintelui Republicii Moldova, arată un sondaj efectuat de Centrul de Investigaţii Sociologice şi Marketing \"CBS-AXA\" în parteneriat cu IDIS Viitorul, relatează Jurnal.md
Cei mai mulţi dintre respondenţi au spus că se opun organizăriii unui scrutin anticipat, fie şi în anul 2010. Pe de altă parte, 56 % dezaprobă iniţiativa unor alegeri parlamentare anticipate - în special persoane cu vârsta peste 60 de ani.
Totuşi, în cazul unor eventuale alegeri parlamentare , 33% din repondenţi ar vota Partidul Comuniştilor, 14 % - Partidul Democrat, 11% - Partidul Liberal Democrat, 10 % - Partidul Liberal, iar 2% - Alianţa Moldova Noastră. În acelaşi timp, aproximativ 11 % dintre cei intervievaţi au afirmat că nu ar vota în general, iar restul de 19% s-au arătat indecişi. Sondajul mai arată că, în eventualitatea unor alegeri anticipate, Alianţa pentru Integrare Europeană ar deţine aproape 35 % din opţiunile respondenţilor, iar PCRM - 33 %. În eventualitatea unui referendum privind modificarea Constituţiei, 74 % dintre respondenţi ar vota pentru alegerea directă a preşedintelui Republicii Moldova. Sprijinul pentru această opţiune este format destul de unitar pe întreg teritoriul ţării şi se bucură de susţinere indiferent de naţionalitate, vârstă sau religie, mai arată sondajul, efectuat pe un eşantion de 1.085 persoane din 67 de localităţi.
Preşedintele Parlamentului de la Chişinău şi şeful interimar al statului, Mihai Ghimpu, a iniţiat marţi, printr-un decret prezidenţial, o reformă constituţională, ce ar putea duce la adoptarea unei noi Constituţii a Republicii Moldova, care să prevadă alegerea şefului statului prin vot direct de către popor.
Mihai Ghimpu a semnat un decret prezidenţial prin care constituie o comisie pentru reformă constituţională, care va identifica şi va soluţiona lacunele din actuala lege supremă a statului, ale cărei prevederi sunt pe cale să ducă, pentru a doua oară în acest an, la dizolvarea Parlamentului.
Într-o primă etapă, ar urma să fie modificată procedura de alegere a şefului statului, astfel încât Parlamentul actual să poată alege preşedintele cu 50% plus un deputat, iar preşedintele PD-ului, Marian Lupu, să fie ales preşedinte, astfel fiind îndeplinite toate înţelegerile convenite în interiorul Alianţei pentru Integrare Europeană.
Marian Lupu, liderul Partidului Democrat şi candidatul AIE la funcţia de preşedinte al Republiic Moldova, a declarat însă miercuri că nu sprijină iniţiativa preşedintelui Parlamentului, Mihai Ghimpu, de modificare integrală a Constituţiei.